Зеленський звернувся до Байдена з невідкладною пропозицією
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський звернувся до Байдена з невідкладною пропозицією

Зеленський звернувся до Байдена з невідкладною пропозицією
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський запропонував американському лідеру Джо Байдену провести очні переговори до його саміту з президентом Росії Володимиром Путіним. Президент України дав зрозуміти, що йому є що сказати Байдену при особистій зустрічі, чого не можна сказати по телефону.

Джерело: Axios

Зеленський зазначив, що готовий зустрітися з Байденом в будь-якій точці планети. Він уточнив, що з ним "поки" ніхто не зв'язувався з Вашингтона, хоча українська сторона дуже розраховує на це.

"Я вважаю, що це їхня справа. Однак я дійсно думаю, що (не зв'язатися) було б великою помилкою. Я думаю, у нас є більш глибоке розуміння предмета. Вважаю такі консультації (з Байденом, - ред.) важливими. Вважаю, що вони повинні відбуватися при особистій зустрічі, тому що багато речей просто не можна обговорювати по телефону ", - закликав Зеленський Байдена неодмінно зустрітися перед переговорами президента США з главою Кремля.

Президент України вважає, що якщо ж Байден так і не вийде на зв'язок з ним та поїде на саміт з Путіним без попередніх переговорів із Зеленським, то це буде як би "демонстрацією того, що є імперії, великі держави світу, і є всі інші" .

Білий дім оцінив ймовірність зустрічі Байдена і Зеленського

Джерело в адміністрації Білого дому повідомило, що Байден нібито розглядав можливість запрошення Зеленського в Вашингтон перед самітом з Путіним, але відмовився від цього плану через скандал зі звільненням керівництва "Нафтогазу".

Це рішення української влади, як кажуть у Вашингтоні, викликало стурбованість у адміністрації Байдена через те, що Зеленський "робить крок назад в зусиллях по боротьбі з корупцією".

Байден обговорить з Путіним ситуацію в Україні

Тим часом в Білому домі запевняють, що Байден, коли зустрінеться з Путіним в Женеві, буде відстоювати суверенітет і територіальну цілісність України, як він це робив і раніше.

Перед зустріччю з Путіним він точно зустрінеться з лідерами "Великої сімки", главами країн ЄС і відвідає саміт НАТО. На цих зустрічах буде затверджена єдина позиція США і союзників по Україні та інших питаннях, які Байден підніме на саміті з главою Кремля.

Коротко про саміт Путіна і Байдена в Женеві

  • Переговори Путіна і Байдена заплановані на 16 червня. Саміт проходитиме в Женеві після переговорів Байдена з партнерами і союзниками в Європі.

  • Основними темами стануть питання стратегічної стабільності, пандемія і регіональні конфлікти.

  • Вашингтон очікує "складної розмови" під час саміту через конфронтацію в тих сферах, де у країн є розбіжності. Однією з тем розмови повинна стати ситуація в Україні і в Білорусі.

  • Президент України Володимир Зеленський сподівається, що Байден говоритиме з Путіним про Україну тільки за узгодженим з Києвом плану, але не виключає, що Байден може вийти за рамки цього плану. Український лідер побоюється того, що Путін натисне на Байдена і той скасує санкції проти Північного потоку-2.

  • Український президент відзначає, що якщо Байден поступиться Путіну і скасує санкції проти Північного потоку-2, то це стане особистою поразкою президента США і серйозною геополітичною перемогою Росії.

  • Дипломати України розраховують, що Байден запропонує Путіну обмін по Україні — повернення Росії на міжнародну арену в обмін на вихід російських військ з Донбасу.

  • Трамп упевнений, що Байден вже програв Путіну, який над новим президентом США відкрито глузує.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?