ЗМІ назвали реальні причини ставлення НАТО до питання членства України
Категорія
Політика
Дата публікації

ЗМІ назвали реальні причини ставлення НАТО до питання членства України

Єнс Столтенберг
Джерело:  The Telegraph

За інформацією журналістів видання The Telegraph, реальними причинами відмови членів НАТО надавати запрошення Україні щодо членства на саміті у Вашингтоні є небажання стосовно такого кроку з боку багатьох членів Альянсу. 

Головні тези:

  • США та інші країни НАТО ставляться негативно до перспектив членства України через  конфлікт з Росією.
  • Відмова у членстві для України може призвести до поразок для НАТО в стримуванні Росії та захисту союзників.
  • Для стримання деспотів у Європі та світі, потрібний альянс демократій з вираженим бажанням використовувати військову міць.
  • Лідерам НАТО слід уважно розглянути, як відмова прийняти Україну вплине на авторитет та майбутнє Альянсу.
  • Важливо зрозуміти, що відносини з Україною мають вирішальне значення для безпеки Європи та міжнародного порядку.

Як і чому у НАТО негативно ставляться до перспективи членства України

Джо Байден категорично проти чогось більшого, ніж безглузде формулювання "добре освітленого мосту" до членства в НАТО. Найкраще, що він готовий зробити, — це підсолодити пігулку 10-річним двостороннім оборонним пактом, який мало що змінює і, що характерно, може бути розірваний із повідомленням за шість місяців, — підкреслюється у матеріалі видання.

Автори публікації наводять приклад Швеції та Фінляндії, які доєднались до НАТО майже миттєво без будь-якого мосту, однак для України такий сценарій неможливий.

В умовах бурхливих битв Путіна всі держави-члени знають, що вони фактично будуть у стані війни з Росією з моменту приєднання України, — зазначають журналісти видання.

У матеріалі підкреслюється, що кремлівський диктатор Володимир Путін втягнув Альянс у пастку.

Чим загрожує НАТО відмова Україні у членстві

Зокрема, рішення щодо відмови Україні у членстві в НАТО негативно позначиться на Альянсі, так само негативним може бути рішення і щодо схвалення членства.

Першорядною метою НАТО є стримування, і, незважаючи на всю свою економічну та військову міць, набагато більшу, ніж у Москви, Альянс не зміг стримати Росію.

Путін розумів, що застосування сили повністю залежить від моральної та політичної волі. Його сприйняття слабкості Заходу в цих галузях було посилено ганебним виведенням Байдена військ з Афганістану лише за кілька місяців до вторгнення, не кажучи вже про умиротворення іранської агресії з початку його президентства, — зазначають автори матеріалу.

Акцентується, що, якщо Україна не доб'ється перемоги, бо Альянс не зміг поставити те, що необхідно для захисту, це стане ще однією поразкою для НАТО.

І якщо НАТО не бажає приймати Україну як члена через страх бути втягнутими в прямий конфлікт із Росією, то наскільки ймовірно, що американські, французькі, німецькі або британські лідери захочуть послати своїх синів і доньок битися й помирати за суверенітет Польщі або країн Балтії, хоча вони і є членами НАТО? Путін не збирається стримувати свої імперіалістичні амбіції в Європі, так само як і Сі Цзіньпін в Азії або Алі Хаманеї на Близькому Сході. Щоб стримати і, якщо необхідно, протистояти цим деспотам, нам потрібен альянс демократій, які не тільки володіють військовою міццю, а й реальним та передбачуваним бажанням її використовувати, — питаються журналісти видання.

Зазначається, що лідерам НАТО було б непогано приділити час на своєму саміті, щоб обміркувати цю дилему і те, як їхня відмова прийняти Україну як члена вплине на авторитет Альянсу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?