Журналісти дізналися про новий таємний план Євросоюзу щодо України
Категорія
Світ
Дата публікації

Журналісти дізналися про новий таємний план Євросоюзу щодо України

ЄС
Джерело:  Euractiv

Згідно з даними видання Euractiv, офіційний Брюссель уже розробив проєкт рамкового документа про безпекові зобов’язання ЄС перед Україною.

ЄС шукає новий спосіб захисту України

За словами журналістів, у проєкті від 8 квітня перераховані зусилля влади Євросоюзу, які передбачають політичну, військову та фінансову допомогу Києву.

Європейський Союз і Україна погоджуються, що безпекові зобов’язання Європейського Союзу перед Україною залишатимуться в силі у той час, як Україна буде йти своїм європейським шляхом, — йдеться у проєкті.

Окрім того, наголошується, що забов’язання офіційного Брюсселя у сфері безпеки та національні двосторонні зобов’язання, укладені між державами-членами Євросоюзу та Україною, "доповнюють один одного та підсилюють один одного".

ЄС "сприятиме координації між державами-членами Європейського Союзу та співпрацюватиме з іншими партнерами щодо виконання відповідних зобов’язань у сфері безпеки".

Що відомо про деталі цього проєкта

Насамперед йдеться про те, що Брюссель перегляне зобов’язання блоку щодо безпеки не пізніше ніж через десять років з дати цієї заяви.

Що цікаво, у документі немає списку нових зобов’язань, однак все-таки згадуються сфери, де підтримку можна розширити.

Нещодавно створений Фонд допомоги Україні — частина позабюджетного Європейського фонду миру (EPF) — матиме бюджет у розмірі 5 мільярдів євро на 2024 рік.

За слова європейських політиків, у найближчі декілька років можна передбачити подальші порівняльні щорічні збільшення.

Щодо військової тренувальної місії ЄС (EUMAM) у документі сказано, що "майбутні цілі підготовки повинні постійно коригуватися з точки зору чисельності та навичок відповідно до бойових потреб, висловлених Збройними Силами України, та в координації з партнерами".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?