Журналісти дізналися про одну з головних тем липневого саміту НАТО
Категорія
Україна
Дата публікації

Журналісти дізналися про одну з головних тем липневого саміту НАТО

Саміт НАТО
Джерело:  Reuters

На саміті НАТО у Вашингтоні, який відбудеться 9-11 липня, вперше оголосять зобов’язання щодо оборонної промисловості, зокрема стандартизації артилерійських снарядів, щоб зробити їх взаємозамінними на полі бою.

Головні тези:

  • Проблема різних типів артилерійських снарядів у НАТО може бути вирішена шляхом створення єдиного стандарту для усіх членів альянсу. 
  • Збільшення військової підтримки Україні є одним із ключових напрямків, які обговорить НАТО на саміті влітку.
  • Єнс Столтенберг підкреслив, що Україна має всі шанси стати повноцінним членом Альянсу протягом наступного десятиліття.

Стандартизацію артилерійських снарядів переглянують на тлі війни РФ проти України

В Альянсі існує стандарт для артснарядів, але його дотримання є добровільним. 14 країн НАТО ухвалили рішення не дотримуватися цього стандарту, тому існують різні типи 155-мм боєприпасів.

Україна показала, що наша стандартизація була гарною на папері, але не такою гарною на полі бою, — заявив представник Альянсу, маючи на увазі 155-мм боєприпаси, попит на які різко виріс на тлі війни в Україні.

Різні 155-мм боєприпаси можуть використовуватися усіма західними гарматами, але оператори повинні враховувати специфікацію снарядів під час заряджання й ведення вогню, інакше вони ризикують промахнутися на десятки метрів.

Технічні характеристики снарядів занесені в таблиці, якими користуються оператори гаубиць, але офіційні особи стверджують, що виробники іноді не надають усіх необхідних даних, тому Альянс прагне змінити цю ситуацію.

Світ, в якому існував би один стандартизований боєприпас НАТО, де всі члени Альянсу виробляли б однакові патрони, був би набагато простішим для військового командування. Ви могли б взяти боєприпаси з цього сховища і перемістити їх до цих гаубиць, і це був би найефективніший спосіб ведення справ, — зазначив співрозмовник видання.

Столтенберг назвав терміни вступу України в НАТО

Чинний генсек НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що протягом найближчого десятиліття Україна має всі шанси стати повноцінним членом Альянсу.

Під час спілкування з журналістами у Єнса Столтенберга запитали, чи можливий такий розвиток подій, відповідно до якого Україна приєднається до блоку протягом найближчих десяти років.

Я дуже сподіваюся, що Україна (за цей час — ред.) стане союзником, — відповів чинний генсек.

Варто також зазначити, що напередодні липневого саміту НАТО у Вашингтоні Столтенберг також закликав до ще більшої військової допомоги Україні.

Що потужнішою буде наша підтримка, то швидше ця війна (РФ проти України — ред.) може закінчитися… Що більше ми візьмемо на себе зобов'язань у довгостроковій перспективі, то швидше війна може закінчитися.

Єнс Столтенберг

Єнс Столтенберг

Генсек НАТО

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?