Головні новини 13 лютого: Зеленський скликає засідання РНБО і нові вимоги МВФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Головні новини 13 лютого: Зеленський скликає засідання РНБО і нові вимоги МВФ

Головні новини 13 лютого: Зеленський скликає засідання РНБО і нові вимоги МВФ
Джерело:  online.ua

13 лютого президент України Володимир Зеленський доручив організувати засідання РНБО, на якому будуть прийняті жорсткі рішення для протидії загрозам нацбезпеки, місія МВФ завершила роботу в Києві, але так і не затвердила виплату нового кредитного траншу - для позитивного рішення Фонд вимагає виконання нових вимог владою України, а в Індії почалося відвантаження вакцини проти коронавіруса для України, яка прибуде вже на початку наступного тижня - головні новини на ONLINE.UA.

1. Зеленський скликає засідання РНБО через загрозу нацбезпеці

Володимир Зеленський (фото — president.gov.ua)

У п'ятницю, 19 лютого, відбудеться засідання РНБО, яке скликає президент України Володимир Зеленський. Воно буде проходити в частково закритому форматі. Український глава вже доручив секретарю РНБО Олексію Данілову почати підготовку до засідання. Як відзначили в Офісі президента, загрози нацбезпеки вимагають термінових і жорстких рішень, які відповідають інтересам України.

2. МВФ висунув жорсткі умови Україні для виплати кредитного траншу

Фото: pxhere.com

В Україні завершила роботу місія МВФ, яка приїжджала до Києва для перегляду програми кредитування і виплати нового кредитного траншу, на який розраховує українська влада. Домовленостей по кредитному співробітництву досягти не вдалося. Серед проблемних питань залишається, зокрема, прийняття закону про Вищу раду правосуддя і зняття побоювань МВФ щодо втручання в роботу НАБУ і САП. Для позитивного результату необхідно також прийняти вже внесених до Верховної Ради нових поправок до закону про Нацбанк і банки та відмовитися від обмеження цін, введених цієї зими на енергоринку. На врегулювання спірних моментів місія МВФ дала офіційному Києву кілька місяців - місія МВФ може повернутися в Україну вже в квітні-травні, якщо буде вирішена частина питань. На нові вимоги МВФ вже відреагував нлава НБУ Кирило Шевченко. Він запевнив, що рекомендації Фонду будуть враховані при розробці законопроєкту про управління банками.

3. Україна отримає два види вакцин проти коронавіруса. Їх відвантаження вже почалася в Індії

Фото: pxhere.com

Перша партія вакцини проти коронавіруса приїде в Україну вже 15-17 лютого. В Індії наразі почалося відвантаження препаратів компаній AstraZeneca і Novavax. Після прибуття вакцини в Україні почнеться COVID-вакцинація. На першому етапі щеплення отримають медики, які працюють з хворими на коронавірув. Китайська вакцина Sinovac приїде в Україну на протязі місяця.

4. Зеленський пообіцяв скоротити повноваження суддів ОАСК

Фото: facebook.com/OACK.640

Зеленський підписав законопроєкт про скорочення повноважень суддів Окружного адміністративного суду Києва. Цей документ він подасть на розгляд Верховної Ради вже 15 лютого. Крім цього він підписав ще два законопроєкти про реформування судової влади в Україні. Зеленський підкреслив, що мова йде не про ліквідацію ОАСК, а урізання повноважень суддів, які за останній час винесли чимало скандальних і несправедливих рішень, якими незадоволені українці.

5. Росія ввела нові санкції проти українських компаній

 Михайло Мішустін (фото — kremlin.ru)

Повний список санкцій Росії проти України налічує вже майже тисячу українців, в числі яких керівництво Верховної Ради і майже весь склад президентської партії "Слуга народу". Напередодні прем'єр-міністр Російської Федерації Михайло Мішустін підписав постанову, якою ввів санкції проти ще 9 українських компаній - тепер їх 84 в списку санкцій.

6. В Україні змінять правила карантину - що і де буде заборонено

Фото: pixabay.com

Карантин в Україні офіційно продовжили до 30 квітня 2021 року, а після січневого локдауна в країні діють обмеження помаранчевої зони. З 1 березня влада планує змінити карантинні правила і ввести знову адаптивний карантин з розподілом на епідемічні зони. Відповідну постанову Кабмін повинен прийняти до 18 лютого, а нові правила вступлять в силу через 10 днів.

7. Китай передумав розкривати таємницю походження коронавіруса

Фото: pixabay.com  

Місія ВООЗ завершила поїздку в Китай, де намагалася розгадати таємницю походження коронавіруса. Це зробити не вдалося, так як Пекін приховав дані про перших заражених COVID-19 в Ухані і відмовився надавати їх експертам ВООЗ. Ці дані допомогли б з'ясувати, як почав поширюватися вірус.

Головні новини 13 лютого - що важливо знати

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?