Головні новини 21 лютого: загострення на Донбасі і поставка COVID-вакцини в Україну
Категорія
Україна
Дата публікації

Головні новини 21 лютого: загострення на Донбасі і поставка COVID-вакцини в Україну

Головні новини 21 лютого: загострення на Донбасі і поставка COVID-вакцини в Україну
Джерело:  online.ua

У неділю, 21 лютого, головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак повідомив про загострення на Донбасі, що стало наслідком агресії Росії у відповідь на санкції проти кума Путіна Віктора Медведчука, президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким націоналізував нафтопровід Медведчука і ввів санкції проти мережі магазинів "Спортмастер", в Індії почалося відвантаження COVID-вакцини для України - головні новини на ONLINE.UA.

1. Головнокомандувач ЗСУ звернувся до українців з важливою заявою про Донбас

Руслан Хомчак (фото — mil.gov.ua)

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак звернувся до всіх українців з терміновою заявою - він повідомив про загострення на Донбасі, яке, на його думку, стало наслідком запроваджених санкцій РНБО проти глави ОТЗЖ і кума Путіна Віктора Медведчука та інших осіб за фінансування тероризму. Хомчак попередив, що контрольовані Кремлем бойовики в зоні ООС намагаються створити ілюзію обстрілів з боку української армії. Наприклад, напередодні, вони з мінометів обстріляли позиції ЗСУ, а після відкрили вогонь по житловому сектору в Новгородському. Крім того, щоб звинуватити українських військових в обстрілі, бойовики обстрілюють навіть своїх соратників - в районі Горлівки поблизу газорозподільної станкціі вони відкрили вогонь по іншим бойовикам, в результаті чого були загиблі і поранені.

За даними розвідки, при обстрілі окупантами своїх же позицій під Горлівкою загинули 9 бойовиків. Російські пропагандисти пишуть, що число ліквідованих перевищує 20 осіб.

2. Україна першою в світі отримає індійську COVID-вакцину Covishield

 Україна отримає індійську COVID-вакцину Covishield (фото — commons.wikimedia.org)

20 лютого в Індії почалося відвантаження вакцини Covishield для України. Це індійський препарат, розробником якого є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Він створений Serum Institute India. Перша поставка буде включати 500 тисяч доз вакцини.

3. Росія стягує військових до Криму для захоплення нових об'єктів

В окупованому Криму Міноборони РФ проведе нове масштабне навчання, яке запланували на середину березня. До нього російські окупанти залучать понад 3 тисяч військовослужбовців ВДВ, близько 200 одиниць бойової та спеціальної техніки, які відпрацюють навички десантування особового складу і техніки на незнайому майданчик приземлення з подальшим захопленням об'єктів умовного противника і їх утриманням до підходу основних сил з'єднання.

4. Австрія анонсувала нові санкції ЄС проти Росії

 Глава МЗС Австрії Александер Шалленберг (фото — flickr.com)

22 лютого глави МЗС країн ЄС зберуться на засідання з питання нових санкцій проти Росії, які будуть введені після рішень російських судів по опозиційному політику Олексію Навальному. Євросоюз виступає проти тюремного ув'язнення російського опозиціонера, оскільки вважає його вирок політично вмотивованим.

5. Зеленський націоналізував нафтопровід, яким володів Медведчук

Зеленський підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про санкції та інших обмежувальних заходів по відношенню до фізичних і юридичних осіб від 19 лютого 2021 року. Цим указом він повернув державі нафтопровід "ПрикарпатЗахідтранс", яким незаконно володів депутат Верховної Ради і глава ОТЗЖ Віктор Медведчук. У поясненні до указу йдеться, що держава втратила контроль над цим об'єктом через бездіяльність Кабінету Міністрів.

6. В Україні ввели санкції проти мережі спорттоварів "Спортмастер"

Санкції вводяться терміном на три роки - вони забороняють проведення торгових операцій, передбачають припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України, забороняють вивіз капіталів за межі країни, призупиняють виконання економічних і фінансових зобов'язань.

7. В Україні вдарять морози до 21 градуса: в яких областях різко похолодає

Погода в Україні 22-26 лютого (фото — piqsels.com)

У вівторок, 23 лютого, в окремих регіонах погода різко зіпсується. Похолодає в північному регіоні, Полтавській, Дніпропетровській областях та на сході. Днем там очікується до -10 градусів, а вночі стовпчики термометрів знову опустяться до -21°С. При цьому синоптики запевняють, що похолодання буде короткочасним і вже до кінця наступного тижня в Україну зайде весняне тепло.

Головні новини України та світу 21 лютого - що важливо знати

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?