Висадка ГУР на Тендрівську й Кінбурнську косу. Лише перший етап глобального плану Сил оборони
Категорія
Україна
Дата публікації

Висадка ГУР на Тендрівську й Кінбурнську косу. Лише перший етап глобального плану Сил оборони

Висадка ГУР на Тендрівську й Кінбурнську косу. Лише перший етап глобального плану Сил оборони
Джерело:  online.ua

Серія морських операцій в Чорному морі є етапом глобальнішого плану Сил безпеки і оборони України. Наразі реалізація цього плану триває.

Головні тези:

  • Серія морських операцій в Чорному морі є етапом глобального плану безпеки і оборони України.
  • Операція у Чорному морі включає співпрацю різних підрозділів Сил безпеки, таких як ЦСО «Альфа», Національна гвардія, ВМС та групи пілотів БПЛА.
  • Метою висадок може бути підвищення ефективності ударів по окупованому Криму, усуваючи противника з основних позицій узбережжя.

Українські захисники реалізують масштабний план в Чорному морі

Остаточний план операції залишається засекреченим. Відомо лише, що вона передбачає ретельно сплановану і скоординовану взаємодію різних підрозділів Сил безпеки.

Масштаби операції значно більші, ніж може здатися на перший погляд.

За даними джерел, близьких до військової розвідки, до операції в Чорному морі залучені ЦСО «Альфа» СБУ, Національна гвардія, ВМС України та групи пілотів БПЛА.

Загальна кількість залучених військовослужбовців перевищує 300 осіб.

Координацію операції здійснило Головне управління розвідки України (ГУР). Саме спецназ ГУР провів висадки на Тендрівську косу 6 серпня і на Кінбурнську косу 9 серпня.

Під час десанту на Тендрівську косу підрозділ «Артан» разом з ВМС знищили ворожу броньовану техніку і комплекс радіоелектронної боротьби (РЕБ) противника. Ворог також зазнав втрат серед особового складу. Підрозділ «Артан» відійшов без втрат.

Розвідники зазначили, що знищення ворожих сил на Тендрівській косі було лише частиною бойового завдання, інші деталі якого залишаються засекреченими.

Під час десанту на Кінбурнську косу за участю груп «Химера», «Стугна», «Paragon», «Сибірський батальйон» та «Терор» під керівництвом підрозділу Тимура ГУР МОУ було ліквідовано десятки російських бойовиків і знищено техніку, зокрема РЕБ і радіолокаційні засоби (РЛС).

На жаль, українські підрозділи, ймовірно, втратили один човен із особовим складом, про що повідомляв противник.

Саме з Кінбурнської коси Росія регулярно обстрілює українське місто Очаків та проводить радіолокаційну розвідку для подальших ударів по Україні. Крім того, на Кінбурнській і Тендрівській косах розміщені російські засоби РЕБ, які ускладнюють роботу українських БПЛА в окупованому Криму.

Нагадаємо, що звільнення українськими силами так званих вишок Бойка, де були розміщені потужні станції радіоелектронної боротьби, відкрило шлях для українських надводних дронів до Криму.

Поточні висадки, можливо, мають аналогічну мету — підвищити ефективність ударів по півострову.

Окрім висадки десанту, ГУР МО України вже понад тиждень систематично завдає ударів по скупченнях живої сили та техніки ворога на Кінбурнській косі за допомогою БПЛА.

Відео ефективних ударів було опубліковане 13 серпня бійцями Легіону ГУР МОУ.

На відео зафіксовано знищення до 20 ворожих цілей, включаючи дві групи кулеметників, БТРи «Тигр» і з особовим складом, два спостережних пункти, групу ПТРК, пікап, два автомобілі УАЗ із військовими, а також три вогневі позиції, дві з яких були розташовані в будинках.

В ніч з 8 на 9 серпня підрозділ ГУР МОУ Group 13 за допомогою надводного дрона уразив ворожий патрульний катер «Тунець» біля населеного пункту Чорноморське в окупованому Криму.

Також 10 серпня Військово-морські сили України, в співпраці з ГУР та СБУ, завдали удару по газовій платформі МСП-17 в Чорному морі, яку РФ захопила ще у 2014 році.

На цій платформі була розміщена оглядова радіолокаційна станція «Нева-БС» і засоби гідроакустичної локації.

Усі ці дії підкреслюють масштабність операції, що наразі проводиться в Чорному морі. Висновки, що висадка на Тендрівську та Кінбурнську коси мала лише інформаційне значення, є помилковими і недооцінюють високу бойову майстерність спецпризначенців ГУР.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?