Копія іранського Qasef. У Росії розмріялися про випуск "нового" дрона-камікадзе
Категорія
Світ
Дата публікації

Копія іранського Qasef. У Росії розмріялися про випуск "нового" дрона-камікадзе

Дрон
Джерело:  Defense Express

Російський "Завод Сигнал" запантентував свій безпілотник, який візуально нагадує дрон-камікадзе Qasef іранської розробки, який вже використовувався єменськими хуситами.

Головні тези:

  • Завод Сигнал в Росії планує випустити новий дрон-камікадзе, схожий на іранський Qasef.
  • Російський безпілотник розроблятиметься за особливою технологією з використанням пластмаси та клею.
  • Існує ймовірність, що Росія копіюватиме іранський дрон з метою розгортання виробництва.

У Росії випускатимуть "новий" дрон-камікадзе

Патент передбачає, що цей свій дрон російський "Завод Сигнал" виготовлятиме методом лиття пластмаси під тиском на термопластавтоматі, елементи корпусу поєднуватимуться між собою віброзварюванням або спеціальним клеєм, а потім готові елементи конструкції дрона мають насаджуватись на силову з’єднувальну трубу та лонжерон центроплану з вуглепластику.

Найбільш ймовірно, що йдеться про профільне підприємство в місті Ульяновск, яке формально спеціалізується на виробництві вузлів та агрегатів для авіаційної промисловості та автомобільної індустрії.

На початку січня 2024 року були повідомлення про те, що російський "Завод Сигнал" в Ульяновску має намір розгорнути власне виробництво безпілотників, на яке збирались залучити місцевих школярів та студентів. Тип дронів при цьому не заявлявся.

Вибір підприємства можна пояснити одразу кілька можливими факторами — ініціатива керівництва самого заводу, виробничі компетенції, фактор близькості до внутрішніх водних шляхів, якими у випадку потреби можна буде доставляти необхідні для виробництва вузли та агрегати.

Дрон-камікадзе Qasef

Дрон Qasef був створений як розвиток іранського БПЛА-камікадзе Ababil, стартова маса — 85 кг, зокрема бойова частина — 30 кг, довжина фюзеляжу — 2,88 м, розмах крила — 3, 25 м, заявлена дальність польоту — до 100 км.

По суті, Qasef можна назвати потужнішим аналогом російського дрона-камікадзе "Ланцет", особливо в плані дальності ураження цілей та потужності бойової частини. Тому є певна ймовірність, що росіяни можуть все ж піти на розгортання виробництва копії цього БПЛА іранського походження, котрий раніше "світився" у розпорядженні єменських хуситів.

Що відомо про новий дрон, який розробляють Китай з РФ

У 2023 році компанії з РФ і КНР провели переговори про співпрацю для копіювання іранського безпілотника Shahed, а цього року почали розробку та тестування версії для підготовки до відправлення в Росію.

Водночас джерела Bloomberg кажуть, що китайські безпілотники в Україні ще не будуть використовуватися.

Деякі країни вважають, що надання Росії БПЛА для цілей нападу перетне межу летальної допомоги, проти якої китайських офіційних осіб неодноразово застерігав Захід, повідомили двоє офіційних осіб.

Одна особа, обізнана з цим питанням, сказала, що, за оцінками США, Китай зважує, чи варто надсилати повністю побудовані безпілотники, але тим часом надсилає "комплекти, які можна перетворити на ударні дрони". США досі не вважають, що Китай надсилає смертоносну допомогу Росії, сказав він, зазначивши, що інші країни можуть мати іншу інтерпретацію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?