Вчені з’ясували, хто розумніший: лівші чи правші
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені з’ясували, хто розумніший: лівші чи правші

Вчені з’ясували, хто розумніший: лівші чи правші
Джерело:  online.ua

Лівші становлять лише близько 10% населення світу, однак серед них багато відомих особистостей. Науковці вирішили з’ясувати, хто розумніший: лівші чи правші? Результати дослідження свідчать, що лівші мають значно більше, ніж правші, мозолисте тіло - пучок нервових волокон, що з'єднує дві півкулі мозку.

Джерело: Livescience.

Щоб дослідити це питання, дослідники вивчили відмінності в математичних досягненнях між понад 2300 учнями - правшами та лівшами у віці від 6 до 17 років в Італії. Під час вирішення легких завдань різниці між ними не було, але учні-лівші мали значну перевагу при вирішенні більш складних завдань, говорить Джованні Сала з Fujita Health University в Японії.

"Можливо, більш сильний зв'язок між двома півкулями мозку дозволяє лівшам мати більш сильні просторові здібності, адже вони пов'язані з математикою, тому що математика часто становить уявлення про простір", — розмірковує Сала.

Має значення, як людина стала лівшою

Водночас науковці стверджують, що багато що залежить від того, як людина стала лівшею. Іноді ліворукість може бути викликана пошкодженням мозку, коли права півкуля має діяти, тому що є пошкодження в лівій півкулі, каже Сала. Такі пошкодження можуть виникнути внутрішньоутробно.

Оскільки півкулі мозку перехресно індексовані (тобто ліва півкуля контролює праву частину тіла і навпаки), домінуюча права півкуля може призвести до ліворукості. Дослідники називають це «патологічною ліворукістю» і відзначають, що це може призвести до труднощів у навчанні.

Дослідження Сала показує, що лівші представлені як у нижній, так і у верхній частині когнітивного спектру.

"Якщо в людини немає інтелектуальних проблем, тоді ліворукість, здається, є предиктором інтелектуальних здібностей, зокрема математичних здібностей", — підсумовує Сала.

З іншого боку, раніше було проведене дослідження, результати якого свідчать, що в правшів у середньому незначно вищий IQ, ніж у лівшів.

Таким чином, досі в науковому світі немає єдиної думки, чи пов'язана перевага тієї чи іншої руки в людини з її інтелектом.

Читайте також:

  • Астрономи нарешті з'ясували, що могло стерти сліди життя з поверхні Марса.

  • Астрономи описали новий різновид потенційно обжитих планет.

  • Біологиня пояснила, чому неможливо виспатися наперед.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?