Банан і скотч. Інсталяція "Комедіант" виставлена на продаж за 1,5 млн дол
Категорія
Культура
Дата публікації

Банан і скотч. Інсталяція "Комедіант" виставлена на продаж за 1,5 млн дол

Інсталяція "Комедіант"
Джерело:  CNN

Аукціонний дім Sotheby's виставив на продаж одну з трьох робіт художника Мауріціо Каттелана “Комедіант”, яка представляє собою приклеєний скотчем до стіни банан. 

Головні тези:

  • Інсталяція "Комедіант" художника Мауріціо Каттелана виставлена на продаж аукціонним домом Sotheby's за 1,5 млн доларів.
  • Роботу складає приклеєний скотчем до стіни банан, проте ні скотч, ні банан не є оригінальними елементами інсталяції.
  • Художня галерея у Франції Perrotin опинилась у центрі уваги після виставки "Комедіант" на ярмарці Art Basel Miami Beach.
  • Інсталяція викликала обговорення та критику, а один із художників навіть "викрав" банан зі стіни та з'їв його як перформанс.
  • Інсталяцію "Комедіант" продали на аукціоні, але художника цікавить саме думка глядачів щодо цінності мистецтва.

Що відомо про інсталяцію з бананом вартістю від 1 млн доларів

За інфомацією журналістів видання, початкова вартість лоту становитиме від 1 до 1,5 млн доларів.

Зокрема, за ці гроши переможець аукціону отримає моток скотчу, банан, а також сертифікат справжності та офіційні інструкції щодо встановлення роботи.

При цьому представники аукціонного дому не приховують, що ні скотч, ні банан не є оригінальними частинами інсталяції, які використовував саме митець.

"Комедіант" — це концептуальний витвір мистецтва, і фактичні фізичні матеріали замінюються за кожної інсталяції, — пояснює представник Sotheby's.

Художню інсталяцію  "Комедіант" Мауріціо Каттелана хочуть продати за 1,5 млн доларів
Інсталяція "Комедіант"

Що відомо про скандальну популярність роботи "Комедіант"

Мауріціо Каттелан та художня галерея у Франції Perrotin опинились у центрі уваги світових ЗМІ після того, як робота “Комедіант” була виставлена на ярмарці Art Basel Miami Beach.

Тоді вартість роботи оцінювалась у мільйон доларів.

Оригінал був створений з використанням банана, купленого в продуктовому магазині Майамі, хоча галерея заявила, що його можна замінити згідно з інструкціями художника.

Ця робота викликала неоднозначну реакцію від інших відомих митців та критиків.

Зокрема, деякі фахівці заявили, що робота сягає корінням у багату традицію концептуальних робіт — висхідних до знаменитого пісуару Марселя Дюшана, які ставлять під сумнів цінність мистецтва.

При цьому художник-перформансист Девід Датуна на очах тисяч відвідувачів ярмарку зняв банан зі стіни, почистив його та з'їв.

Пізніше він заявив, що це був перформанс, а не акт вандалізму.

Зрештою інсталяцію зняли з виставки в Майамі, але всі три її версії продали.

Дві купили приватні колекціонери за 120 тис доларів, а третю купили за вищу суму, яка не розголошується. Пізніше її передали в дар музею Гуггенхайма у Нью-Йорку.

Sotheby's не розкрив особу продавця на листопадовому аукціоні, але повідомив, що нинішній власник роботи придбав її із колекції одного з первісних покупців.

Сам Каттелан описував "Комедіанта" як твір-коментар. В інтерв'ю Art Newspaper у 2021 році він сказав, що це «не жарт», назвавши вірусну інсталяцію «роздумом про те, що ми цінуємо».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?