МВФ може підвищити відсоткові ставки по кредитах для України
Категорія
Економіка
Дата публікації

МВФ може підвищити відсоткові ставки по кредитах для України

МВФ
Джерело:  Bloomberg

Міжнародний валютний фонд планує переглянути розміри зборів, які мають сплачувати ключові отримувачі кредитів, зокрема, Україна. 

Головні тези:

  • МВФ планує збільшити відсоткові ставки по кредитах для України, що може вплинути на фінансову стабільність країни.
  • Додаткові платежі за кредитами можуть ускладнити ситуацію з економічними потребами, зокрема у сферах продовольства та охорони здоров'я.
  • Низка країн виражає стурбованість з приводу можливого підвищення відсоткових ставок МВФ, вважаючи його необгрунтованим.
  • МВФ пояснює, що збори - необхідна складова фінансової моделі для запобігання надмірному запозиченню та довгостроковим заборгованостям.
  • Щоб змінити політику кредитора, потрібно 70% голосів членів правління МВФ, включаючи найбільших акціонерів, зокрема США.

МВФ планує збільшити ставки по відсотках за кредитами для України

У матеріалі видання підкреслюється, що низка країн вже висловила стурбованість необгрунтованим підвищенням відсоткових ставок з боку МВФ.

При цьому рада МВФ розглядає варіант надання пільг країнам, які мають платити додаткові збори.

Такі збори мають сплачувати країни, які запозичують більший за належну частку розмір кредитних сум, або виплачують кредити у довші терміни.

Для затвердження змін у політиці кредитора потрібно 70% голосів членів правління.

Зазначається, що на зустрічі розглянуть початкові пропозиції щодо перегляду тарифів, і остаточного рішення цього тижня не очікується.

У матеріалі видання зазначається, що підвищення розміру відсоткових ставок у світі з боку Федеральної резервної системи США та Європейського центрального банку означає, що загальна ставка за деякими кредитами МВФ зараз перевищує 8%, що вдвічі більше, ніж до пандемії Covid-19.

Здебільшого такі витрати несуть Аргентина, Єгипет і Україна та низка інших країн, сума додаткових виплат МВФ від яких загалом складає до 6 млрд доларів.

Що кажуть в МВФ

В МВФ заявляють, що ці збори - необхідна частина фінансової моделі, яка покликана запобігти занадто великим запозиченням та довгим термінам погашення кредитної заборгованності.

Позичальники та їхні прихильники кажуть, що додаткові платежі забирають ресурси, необхідні для задоволення найнеобхідніших потреб, як-от продовольство й охорона здоров'я, і стають дедалі більш обтяжливими в умовах прискорення інфляції та підвищення процентних ставок.

США, найбільший акціонер МВФ, дали зрозуміти, що готові переглянути розмір зборів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?