Росія задумала "змінити" морські кордони з Литвою та Фінляндією
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія задумала "змінити" морські кордони з Литвою та Фінляндією

Балтика
Джерело:  online.ua

Російська влада вирішила в односторонньому порядку "посунути" морські кордони країни з Литвою і Фінляндією в Балтійському морі.

Росія веде гібридну війну проти країн Балтії

Журналісти The Moscow Times проаналізували проєкт постанови уряду РФ, опублікований на порталі правових актів. При цьому вказується, що цей документ підготувало Міноборони РФ.

Росія має намір оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ і Зеленоградськ у Калінінградській області.

Росія хоче змінити географічні координати точок, що визначають положення вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря РФ, а також прилеглої зони біля узбережжя та островів.

На кордоні з Фінляндією уряд РФ має намір скоригувати координати в зоні островів Йяхі, Соммерс, Голланд, Родшер, Малий Тютерс, Вігрунд, а також поблизу північного вхідного мису річки Нарва, випливає з додатка до постанови кабміну.

На кордоні з Литвою під перегляд потрапила зона Куршської коси в Гданській затоці, райони мису Таран, мису на південь від мису Таран, а також Балтійської коси.

Чим це мотивують росіяни

Автори проєкт на своє виправдання заявляють, що чинні географічні координати, встановлені постановою Радміну СРСР від 1985 року, "не повною мірою відповідають сучасній географічній обстановці".

Точки були зафіксовані "за морськими навігаційними картами дрібного масштабу", які, своєю чергою, грунтуються на роботах середини 20 століття, а це "не дає змоги визначити зовнішню межу внутрішніх морських вод" РФ".

При цьому Постанову Радміну СРСР 40-річної давності, що регулює кордони в регіоні Балтійського моря, Міноборони пропонує частково "визнати не чинною". При цьому документ про "перегляд кордону" поки що офіційно не коментували МЗС Фінляндії та Литви.

Росія може напасти на країни Балтії

Після вторгнення в Україну країни Заходу стали розглядати можливість нападу РФ на членів НАТО. При цьому багато хто розглядає як мету Кремля країни Балтії.

А нещодавно заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький заявив, що Російська Федерація може захопити країни Балтії за сім днів, при цьому реакція НАТО буде тривалішою.

Спецслужби ФРН дійшли висновку, що країна-агресорка Росія уже розпочала активну підготовку до масштабного конфлікту із Заходом.

Це твердження підтверджує стрімка реорганізація ворожої армії, пересування військ і розміщення ракет на заході країни.

Окрім того, РФ почала швидко нарощувати виробництво озброєнь.

Останнє може призвести до того, що Росія подвоїть свою військову міць протягом наступних п'яти років у порівнянні з сьогоднішнім днем, особливо в галузі звичайних озброєнь. Уже не можна виключати, що Росія нападе принаймні на частину території НАТО з 2026 року, наприклад, на країни Балтії або Фінляндії, — вказано в секретному звіті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?