Туреччина остаточно затвердила угоду про вільну торгівлю з Україною
Категорія
Економіка
Дата публікації

Туреччина остаточно затвердила угоду про вільну торгівлю з Україною

Прапор Туреччини

Туреччина ратифікувала угоду щодо створення зони вільної торгівлі з Україною, яку було підписано ще у 2022 році. 

Головні тези:

  • Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною була ратифікована, що сприятиме зростанню торговельних обсягів між країнами.
  • Згідно з домовленостями, обсяг двосторонньої торгівлі може збільшитися до 10 мільярдів доларів, що стимулюватиме економічний розвиток обох країн.
  • Угода також сприятиме позитивним змінам у реалізації турецько-української робочої групи з відновлення України.
  • Реджеп Тайїп Ердоган і Володимир Зеленський ведуть переговори щодо відновлення зернової угоди, що сприятиме розвитку експорту українського зерна через Чорне море.
  • Ратифікація угоди про вільну торгівлю сприятиме єднанню всіх чорноморських країн у єдиний економічний простір, що має взаємовигідні перспективи для регіону.

Що означає ратифікація угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною

Зазначається, що країни підписали угоду ще 3 лютого 2022 року, напередодні масштабного вторгнення злочинної армії РФ в Україну.

Підкреслюється, що у 2023 році обсяги двосторонньої торгівлі між Україною та Туреччиною становили 7,3 млрд доларів.

За словами міністра торгівлі Туреччини Омера Болата під час зустрічі із першим віце-прем’єр-міністром України Юлією Свириденко 1 серпня, завдяки ратифікації угоди щодо зони вільної торгівлі між країнами обсяг торгівлі зросте до 10 млрд доларів.

Турецький міністр підкреслив, що його країна продовжить розширювати співпрацю з Україною та збільшувати взаємну торгівлю та інвестиції на основі спільних інтересів.

Турецькі компанії братимуть активну участь у реалізації турецько-української робочої групи з відновлення України, яку ми спільно підписали в Стамбулі в січні цього року, - наголосив Болат.

Як зазначила Свириденко, завершення ратифікації угоди про вільну торгівлю з Туреччиною об’єднає всі чорноморські країни, за винятком Росії, в єдиний економічний простір, взаємовигідний для всіх країн.

Що відомо про участь Туреччини у відновленні експорту українського зерна Чорним морем

Турецький лідер Реджеп Тайїп Ердоган зустрівся зі президентом України Володимиром Зеленським у четвер, 11 липня, на полях саміту НАТО у Вашингтоні. Під час переговорів він повідомив, що почав роботу з відновлення "зернової угоди".

Як повідомляється, Зеленський та Ердоган обговорили "перебіг українсько-російської війни, а також регіональні та глобальні питання".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?