Україна отримає 1,5 млрд євро доходів від заморожених активів РФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна отримає 1,5 млрд євро доходів від заморожених активів РФ

Європа та Україна
Джерело:  online.ua

Euroclear за підсумками першого півріччя 2024 року отримав 3,4 млрд євро у вигляді процентних доходів від інвестування заблокованих російських активів.

Головні тези:

  • Європейська комісія має намір надати пакет кредитів Україні у розмірі 50 млрд доларів за рахунок прибутків від заморожених російських активів.
  • Завдяки цим коштам Україна може отримати додаткові ресурси для розвитку економіки та підвищення фінансової стійкості.
  • Плани Європейської комісії спрямовані на швидке вирішення питання надходження коштів від заморожених активів РФ для допомоги Україні в складній ситуації.

Компанія Euroclear за перше півріччя 2024 року отримала 3,4 млрд євро доходів від заморожених активів РФ

Міжнародний депозитарій Euroclear вже у липні поточного року зробить перший внесок у розмірі приблизно 1,55 млрд євро у Європейський фонд для України. Про це повідомляється у звіті компанії, оприлюдненому у п’ятницю, 19 липня.

Euroclear за підсумками першого півріччя 2024 року отримав 3,4 млрд євро у вигляді процентних доходів від інвестування заблокованих російських активів. Для порівняння, у 2023 році ці доходи становили близько 4,4 млрд євро, у 2022 році — 821 млн євро.

Сукупний процентний дохід Euroclear у січні-червні цього року становив 4 млрд євро. Також компанія виплатить податки з доходів, отриманих від російських активів у січні-червні, у розмірі 836 млн євро.

Таким чином, чистий прибуток Euroclear, що належить до заморожених активів ЦБ РФ, за перше півріччя становив 760 млн євро.

ЄС готує план кредиту Україні з прибутків від заморожених активів РФ

Єврокомісія невдовзі планує представити план щодо пакету кредитів Україні у розмірі 50 млрд доларів під заставу за рахунок прибутків від заморожених активів РФ. 

За інформацією Мінекономіки України із посиланням на заяву єврокомісара з економіки Паоло Джентілоні, всі законодавчі ініціативи з надання Україні низки кредитів за рахунок прибутків від заморожених активів РФ мають бути завершені до кінця поточного року.

Початковий момент цього процесу дуже терміновий. Ось чому, а також через саміт G7 наступного тижня, комісія інтенсивно працює над тим, щоб якнайшвидше, тобто дуже скоро, винести пропозицію на обговорення, — підкреслив Джентілоні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?