Вибори до Європарламенту. Соцмережі трьох країн ЄС заполонили акаунти з дезінформацією
Категорія
Світ
Дата публікації

Вибори до Європарламенту. Соцмережі трьох країн ЄС заполонили акаунти з дезінформацією

Дезінформація
Джерело:  The Guardian

Скоординовані мережі акаунтів, що поширювали дезінформацію, напередодні виборів до Європейського парламенту "заполонили" соціальні мережі у Франції, Німеччині та Італії.

Головні тези:

  • Більшість акаунтів були створені після вторгнення Росії в Україну та розкручені незадовго до голосування.
  • У Франції, Німеччині та Італії виявлено велику кількість акаунтів, що розповсюджують дезінформацію щодо політичних партій та тем, пов'язаних з міграцією та вакцинацією.
  • Акаунти, які досліджували в Італії, були менше пов'язані з виборами в ЄС, а більше з конфліктами населення щодо міграції та вакцинації.

Мережа акаунтів впливала на вибори в ЄС в Німеччині, Франції та Італії

Про це йдеться у дослідженні голландських фахівців. В повідомленні зауважується:

Після глибокого аналізу дезінформації на платформі X у чотирьох країнах ЄС дослідники дійшли висновку, що багато акаунтів були створені після вторгнення Росії в Україну, але були розкручені за кілька тижнів і днів до голосування, а кількість їхніх підписників стрімко зростала.

Спеціалізована консалтингова компанія, створена на замовлення Соціалістичної та Демократичної партій Нідерландів у Європарламенті, зробила наступні висновки:

Вплив цих акаунтів зростає з тривожною швидкістю… Ми можемо зробити висновок з абсолютною впевненістю, що велика скоординована мережа акаунтів впливала на вибори в ЄС в Німеччині, Франції та Італії.

За допомогою спеціального програмного забезпечення вдалося вирахувати 2,3 мільйона постів з 468 000 акаунтів у Німеччині, Франції, Італії та Нідерландах.

З них 50 000 акаунтів були визначені як такі, що поширюють дезінформацію.

У Франції було виявлено, що з понад 127 000 дописів, в яких згадується Ерік Земмур, засновник ультраправої політичної партії "Реконкіста", 20% надійшли з дезінформаційних акаунтів, – описують ситуацію з дезінформацією у Франції.

У Німеччині з дезінформаційних акаунтів про "Альтернативу для Німеччини" (АдН) надійшло 10% постів. Ситуацію з акаунтами в Італії характеризують наступним чином: "...акаунти, які досліджували в Італії, були менше пов'язані з виборами в ЄС і більше - з суперечками щодо міграції та вакцинації".

За словами співзасновника Trollrensics Річарда Одекеркена, акаунти були "тісно пов'язані між собою" і, ймовірно, керувалися людьми, а не штучним інтелектом.

Також у звіті під назвою "Розслідування виборів в ЄС", який згадує The Guardian, йдеться наступне:

Масштаб операції свідчить про те, що вона (дезінформаційна мережа - Ред) потребує значних людських ресурсів і часу.

Голландський депутат Європарламенту Тейс Ройтен, відповідаючи на запитання, чи бачить він причинно-наслідковий зв'язок між акаунтами і результатами виборів в ЄС, сказав, що завдяки дослідженню він зрозумів: першою метою було посіяти сумніви і дискредитувати владу на заході, що є частиною наративу, який просуває Росія.

Європарламент продовжить підтримку України у новому складі — Мецола

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола заявила про свій оптимізм у подальшій підтримці України і в підтримці політики розширення ЄС.

Новий склад Європейського парламенту, сформований за підсумками виборів, що відбулися кілька тижнів тому, збереже послідовність у підтримці України і в підтримці політики розширення ЄС. Про це у Брюсселі на пресконференції заявила президентка Європейського парламенту Роберта Мецола.

Зазначається, що це була відповідь на запитання про те, чи буде новий парламент, в якому помітно посилилася присутність правих сил, надалі підтримувати боротьбу України проти агресії РФ і реформи самого ЄС в процесі його розширення.

За словами Мецоли, підписані сьогодні безпекові угоди разом із погодженням на рівні лідерів ЄС порядку використання прибутків від заморожених російських активів в інтересах оборони України, ухвалення 14-го пакету санкцій ЄС проти Росії, початок переговорів з Україною і Молдовою щодо входження до ЄС є свідченням непохитної підтримки Євросоюзу на адресу України та його рішучості у зміцненні спільної безпеки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?