Формула хіта. Учені пояснили феномен сучасної музики
Категорія
Культура
Дата публікації

Формула хіта. Учені пояснили феномен сучасної музики

Леді Гага
Джерело:  The Guardian

У результаті нового масштабного дослідження іноземні вчені дійшли висновку, що сучасні мелодії стають менш складними, однак все одно подобаються мільйонам людей з різних куточків світу.

Головні тези:

  • Дослідження показало, що зменшення складності музики пов'язане з появою нових жанрів та технічними можливостями.
  • Хоча складність мелодій зменшується, у сучасних треках спостерігається багатошаровість звуків і текстур.
  • Не зафіксовано ознак погіршення тембру чи гармонії музики за останні 50 років, що свідчить про її стійку якість.

Музика змінюється з плином часом

Авторами дослідження стали Маделін Гамільтон і Маркус Пірс з Лондонського університету королеви Марії.

Вони вирішили уважно проаналізувати всесвітньо відомі музичні хіти, якими насолоджувалося людство останні 70 років.

Як виявилося, мелодії стають менш складними — варто зазначити, що насамперед це пов'язано з появою нових музичних жанрів.

Для дослідження вчені обрали найгучніші бенгери (хіти — ред) останніх десятиліть, а саме: Heartbreak Hotel Елвіса Преслі, Hey Jude гурту The Beatles, Vogue Мадонни, Poker Face Леді Гаги, Irreplaceable Бейонсе та інші.

Після цього вони поділили композиції за 8 характеристиками тону і ритму.

Результати показали, що середня складність мелодій з часом знизилася, а найбільші падіння відбулися у 1975 та 2000 роках. Перше падіння відбулося приблизно в той час, коли популярними стали "стадіонний рок" і диско, наступний — коли з’явився хіп-хоп. Ще одним можливим фактором стала поява цифрових аудіостанцій, які дозволяють легко зациклювати фрагменти і фрази в піснях, — пише видання.

Чи зіпсувалася музика протягом останніх десятиліть

За словами дослідників, вони не вважають, що сучасна музика "отупіла" чи втратила свою якість.

Навпаки — вона просто сконцентрувалася на інших технічних можливостях.

Якщо раніше для створення пісні використовували декілька музичних інструментів та вокал, то зараз треки мають багато звукових шарів і текстур. Я думаю, що інші аспекти музики стають більш складними, а мелодії стають простішими, щоб компенсувати це, — пояснила ці зміни Гамільтон.

Не можна також ігнорувати той факт, що в хіт-парадах, особливо останні 20 років, різко зросла щільність нот — тобто кількість нот, що співаються за секунду.

У зв’язку з цим визначити складність пісні стало важче.

Ба більше, вказано, що автори дослідження не зафіксували жодних ознак погіршення тембру чи гармонії музики за 50 років, починаючи з 1960 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?