FT дізнався про масштабний експорт сербських боєприпасів в Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

FT дізнався про масштабний експорт сербських боєприпасів в Україну

Боєприпаси
Джерело:  The Financial Times

За даними британського видання Financial Times, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну сербський експорт боєприпасів, які потрапили до України через третіх осіб, становить близько 800 млн євро.

Головні тези:

  • Сербський експорт боєприпасів до України через третіх осіб становить близько 800 млн євро, сприяючи зміцненню обороноздатності України.
  • Президент Сербії Александр Вучич висловився про експорт боєприпасів як про частину економічного відродження країни.
  • Сербія як союзниця Росії не приєдналася до західних санкцій проти Москви, але дотримується легальних процедур у продажі боєприпасів.
  • З початку вторгнення Росії в Україну у 2022 році президент Сербії тричі зустрічався з українським президентом Зеленським, підтримуючи відносини між двома країнами.
  • Сербія взяла участь в міжнародних заходах з участю України, але відмовилась від санкцій проти РФ та підкреслює важливість дотримання договорів і законності у міжнародних відносинах.

Сербія активно продає боєприпаси

Сербія непомітно збільшує продаж боєприпасів на захід, що в кінцевому підсумку сприяє зміцненню обороноздатності України — навіть попри те, що вона є однією з двох європейських країн, які не приєдналися до західних санкцій проти Росії.

За оцінками, наданими Financial Times, з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році сербський експорт боєприпасів, які потрапили до України через третіх осіб, становить близько 800 млн євро — сума, яку президент Александар Вучич назвав в цілому точною.

Він представив цю ситуацію як бізнес-можливість, наполягаючи на тому, що не стане на чийсь бік у війні.

Це частина нашого економічного відродження, і це важливо для нас. Так, ми експортуємо наші боєприпаси. Ми не можемо експортувати в Україну чи Росію... але у нас було багато контрактів з американцями, іспанцями, чехами, іншими. Що вони з цим роблять в кінцевому підсумку — це їхня робота.

Александр Вучич

Александр Вучич

Президент Сербії

Навіть якщо я знаю [куди потрапляють боєприпаси], це не моя робота. Моя робота полягає в тому, щоб гарантувати, що ми законно поводимося з нашими боєприпасами, що ми їх продаємо... Я повинен дбати про своїх людей, і це все. Це все, що я можу сказати. У нас є друзі і в Києві, і в Москві. Це наші брати-слов'яни.

Відповідаючи на запитання, чи є цифра 800 млн євро правильною, він сказав, що це не за один рік, а "можливо, за два або три роки, щось подібне".

Відносини Сербії та України

Сербія брала участь в інавгураційному Саміті миру та підписала заключне комюніке. Сербія, союзниця РФ на Балканах, неодноразово засуджувала вторгнення Росії в Україну в ООН та на інших міжнародних форумах, але відмовилась приєднатися до міжнародних санкцій проти Кремля.

З 2022 року сербський президент Вучич тричі зустрічався з українським президентом Володимиром Зеленським під час міжнародних заходів за кордоном, востаннє — на саміті "Україна — Балкани" в Тирані в лютому.

Під час цього саміту Вучич наполіг на виключенні згадок про санкції проти Росії з підсумкової декларації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?