Головні новини 8 лютого: початок COVID-вакцинації і погіршення погоди в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Головні новини 8 лютого: початок COVID-вакцинації і погіршення погоди в Україні

Головні новини 8 лютого: початок COVID-вакцинації і погіршення погоди в Україні
Джерело:  online.ua

8 лютого голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель розкрив головні висновки свого візиту в Москву і анонсував нові санкції проти Росії, в Україні через погіршення погоди оголошено штормове попередження, глава МОЗ заявив про початок вакцинації проти COVID-19 - головні новини на ONLINE.UA.

1. Боррель різко змінив позицію щодо Росії після візиту в Москву

 Жозеп Боррель та Сергій Лавров (фото — twitter.com/JosepBorrellF)

Після візиту верховного представника ЄС Жозепа Борреля в Москву і переговорів з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, результати яких жорстко розкритикували деякі лідери європейських країн, глава дипломатії Євросоюзу різко змінив свою позицію щодо Росії. Він прийшов до висновку, що шляхи Росії і Євросоюзу розходяться і офіційна Москва не готова до конструктивного діалогу. Боррель вважає, що після його візиту в Москву Євросоюз повинен перейти до рішучих дій проти Росії і піти на "певний ризик" заради безпечнішого світу. Шеф європейської дипломатії підкреслив, що ситуація, що склалася буде розглянута вже 22 лютого на зустрічі глав МЗС країн ЄС, на якій буде вирішено питання про нові санкції проти Росії.

В Європарламенті тим часом почали вимагати відставки Борреля. З такою ініціативою виступили естонські європарламентарі, які вважають, що візит Борреля в Москву був дуже великою помилкою і повним провалом європейської дипломатії.

2. Степанов оголосив попередню дату початку вакцинації в Україні

 Максим Степанов (фото — скріншот)

На форумі "Україна 30 Коронавірус: виклики і відповіді" глава МОЗ оголосив, що масова вакцинація населення проти коронавіруса COVID-19 може початися вже 15 лютого.

Український президент Володимир Зеленський при цьому виступив із заявою про готовність першим вакцинуватися проти коронавіруса, коли держава отримає першу партію препаратів, щоб розвіяти всі чутки і міфи про вакцини.

3. Німеччина, Польща і Швеція висилають дипломатів РФ

Сергій Лавров (фото — kremlin.ru)

Це відповідь на висилку командою глави Кремля Володимира Путіна дипломатичних працівників трьох країн нібито за участь в протестах за звільнення лідера опозиції РФ Олексія Навального. Команда канцлера ФРН Ангели Меркель також заявила про рішення оголосити персоною нон грата одного працівників російського посольства в Берліні.

4. В Україні оголосили штормове попередження: в областях обмежують рух транспорту

 Снігопади в Україні 8 лютого (фото -pxhere.com)

Україну накрив сніжний циклон, який приніс з собою снігопади, хуртовини і ожеледь. Укргідрометцентр оголосив повторний штормове попередження, а ГСЧС обмежила рух транспорту в шести областях. Снігом засипати Україну, за прогнозом синоптиків, буде протягом трьох днів.

5. Байден скасував рішення Трампа щодо ООН

Джо Байден (фото — flickr.com)

Глава Державного департаменту США Ентоні Блінкен офіційно повідомив про чергову зміну політики адміністрації колишнього американського лідера Дональда Трампа, звернувши увагу на те, що Сполучені Штати повертаються до Ради ООН з прав людини за рішенням Джо Байдена.

6. Латвія заблокувала російський канал через Україну

8 лютого влада Латвії прийняли рішення на рік заборонити трансляцію російського пропагандистського каналу Росія РТР - за розпалювання ненависті, підбурювання до насильства і провокації воєнного конфлікту, в тому числі в Україні.

7. Зеленський затвердив допуск іноземних військ в Україну

Володимир Зеленський (фото — president.gov.ua)

8 лютого Зеленський підписав закон "Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2021 році для участі в багатонаціональних навчаннях" № 1131-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 26 січня 2021 року. Закон про допуск іноземних військ в Україну містить план проведення навчань в іноземними військовими. Всього заплановано залучення 11 тисяч іноземних військових для участі в багатонаціональних навчаннях з підготовки підрозділів збройних сил.

Головні новини України та світу 8 лютого 2021 - що важливо знати

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?