Коли Україна отримає першу виплату від заморожених активів РФ — відповідь Єврокомісії
Категорія
Економіка
Дата публікації

Коли Україна отримає першу виплату від заморожених активів РФ — відповідь Єврокомісії

European Comission
Євросоюз

У 2024 році всі отримані з росактивів кошти Євросоюз скерує в механізм Ukraine Facility — чотирирічної програми надання Україні економічної допомоги. Йдеться про 2,5-3 млрд євро.

Єврокомісія обіцяє у липні першу виплату для України з надприбутків заморожених активів РФ

Європейська комісія анонсувала першу виплату з надприбутків від користування замороженими активами Росії на території Євросоюзу в липні 2024 року.

Віцеголова Європейської комісії Валдіс Домбровскіс привітав офіційне рішення Ради Євросоюзу, яке розблоковує використання надзвичайних надходжень від активів російського центробанку в ЄС.

Швидкість залишається ключовим фактором, і Комісія продовжить докладати всіх зусиль, щоб перший платіж був здійснений вже в липні.

Валдіс Домбровскіс

Валдіс Домбровскіс

Віцеголова Єврокомісії

Єврокомісія уточнила, що рішення щодо активів Росії набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС. "Ресурси (з активів Росії — Ред.) будуть доступні для підтримки України, починаючи з липня 2024 року, з виплатами двічі на рік.

90% коштів підуть на Європейський фонд миру для постачання Україні зброї, решта 10% — у бюджет Євросоюзу на потреби відновлення.

У лютому ЄС погодив інший важливий етап у своєму плані з використання заморожених активів Росії, пов'язаний із юридичними правилами зберігання надприбутків від активів.

У ЄС ухвалили ще одне позитивне рішення щодо України

21 травня Рада Євросоюзу проголосувала за надання коштів Україні від оподаткованих надприбутків заморожених російських активів.

Цю інформацію офіційно підтвердило постійне представництво Чехії в ЄС.

Згідно з останніми даними, більшу частину коштів направлять на військову підтримку України.

Рада ЄС підтвердила свою згоду на використання надходжень від знерухомлених активів Центрального банку Російської Федерації на користь України, — йдеться в офіційній заяві відомства.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?