Науковці встановили точні обставини початку поширення COVID-19
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці встановили точні обставини початку поширення COVID-19

Ринок у місті Ухань
Джерело:  Cell

Команді дослідників вдалось з'ясувати, за яких обставин у китайському місті Ухань розпочався початок поширення інфекції COVID-19. 

Головні тези:

  • Команда науковців встановила, що кролики, собаки та єнотоподібні собаки були серед найбільш вразливих тварин на ринку у місті Ухань, де почалася пандемія COVID-19.
  • Дослідження генетичних зразків підтвердило, що вірус SARS-CoV-2 перейшов до людей від інфікованих тварин, які перебували на ринку морепродуктів Хуанань.
  • Аналіз показав, що поширення вірусу на ринку в Ухані та поширення пандемічного вірусу в усьому світі відбулися одночасно, що свідчить про їхню можливу ідентичність.
  • Науковці не змогли отримати прямі докази інфікованості тварин SARS-CoV-2, але вказали на високу ймовірність, що тварини на ринку могли бути початковим джерелом вірусу.
  • Дослідження наголошує на важливості вивчення походження вірусів та взаємодії людини з тваринами для запобігання майбутнім пандеміям.

Що відомо про причини спалаху пандемії COVID-19

Зазначається, що за допомогою вивчення сотень генетичних зразків, взятих в районі ринку морепродуктів Хуанань в Ухані, науковці встановили, які тварини перебували у тому районі на момент початку поширення коронавірусної інфекції.

Зазначається, що на території ринку перебували у той момент нотоподібні собаки, сизі бамбукові щури, собаки, європейські кролики, амурські їжаки, малайські дикобрази, мунтжаки, гімалайські бабаки та пальмові цивети.

Отримана нова інформація підтверджує версію того, що вірус SARS-CoV-2 перейшов до людей від інфікованих тварин, а ринок став ключовим місцем розповсюдження.

За результатами аналізу науковцям не вдалось отримати прямих доказів, що тварини були безпосередньо інфіковані SARS-CoV-2, однак ДНК цих тварин були виявлені у безпосередній близькості від початкового місця поширення короновірусної інфекції.

Аналітики підкреслюють, що їхні висновки доводять високу ймовірність того, що тварини на ринку і були першоджерелом поширення вірусу.

Що ще вказує на початок поширення COVID-19 саме з ринку в Ухані

Серед найбільш вразливих перед COVID-19 тварин, які на момент початку поширення інфекції перебували на ринку в Ухані, кролики, собаки та єнотоподібні собаки.

Єнотоподібні собаки, зокрема, здатні передавати інфекції, що робить їх "підозрюваними" винуватцями всесвітньої пандемії.

Результати аналізу також демонструють, що вірус SARS-CoV-2, що поширювався територією ринку, з’явився одночасно із вірусом, який поширився в усьому світі, що дає змогу висунути припущення про їхню ідентичність.

Якби вірус спочатку з'явився в іншому місці, а потім потрапив на ринок, де його поширення посилилося, як припускає теорія лабораторного витоку, час появи вірусу, виявленого на ринку, відрізнявся б від часу появи пандемічного вірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?