Окупанти РФ розстріляли пораненого українського військовополоненого під Бахмутом
Категорія
Україна
Дата публікації

Окупанти РФ розстріляли пораненого українського військовополоненого під Бахмутом

Офіс Генерального прокурора
ЗСУ

На Бахмутському напрямку російські загарбники розстріляли, ймовірно, пораненого військовослужбовця Збройних сил України, який потрапив до них у полон, правоохоронці почали розслідування.

Головні тези:

  • Російські окупанти розстріляли пораненого українського військовополоненого під Бахмутом, порушуючи міжнародні норми та Женевські конвенції.
  • Українські правоохоронці почали розслідування цього тяжкого військового злочину, який кваліфікується як умисне вбивство.
  • Понад 100 випадків страти українських військовополонених російськими військовими свідчать про беззаконня та порушення прав людини Росією.
  • Міжнародні організації та спільнота повинні відреагувати на ці страшні події та вимагати відповідальності винних.
  • За уповноваженими та правозахисниками актуальною залишається проблема безкарності та нестача реакції з боку Росії на порушення військових норм та міжнародних стандартів.

Окупанти розстріляли ще одного українського військовополоненого

За оперативними даними, виконуючи бойове завдання в Бахмутському районі Донецької області, український військовий, імовірно, дістав поранення. Через деякий час російські загарбники захопили будівлю, де він перебував, а самого бійця взяли в полон.

Про це повідомив Офіс Генерального прокурора.

Беззбройного захисника, який лежав на землі, військові РФ розстріляли.

Попередньо встановлено, що сталося все близько 10:00 6 вересня, поблизу «Фенольного заводу» на території селища Нью-Йорк.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством, — ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України.

В ОГП наголошують, що вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій і кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин.

Росія розстріляла понад 100 українських військовополонених

Україні відомо вже про понад сотню випадків страти російськими військовими бійців Сил оборони, які здавалися в полон.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Як зауважив омбудсмен, убивство українських захисників під час потрапляння їх у полон є свідомою політикою Росії, однак міжнародні організації заплющують на це очі.

Уповноважений ВР наголосив, що не бачить ні публічної, ні юридичної реакції на ці події — ордерів на арешт для воєнних злочинців досі немає. Українські ж правоохоронні органи, за його словами, роблять зі свого боку все можливе для фіксації таких злочинів.

Матеріали про факти страт Лубінець офіційно передав до уповноваженої з прав людини у РФ Тетяни Москалькової.

Зрозуміло, що реакції Росії на порушення Женевських конвенцій годі очікувати, але моє завдання — фіксувати ці факти. Ми робимо все, щоб міжнародна спільнота про це дізнавалася.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?