Посол ЄС в Україні назвала терміни вступу України
Категорія
Політика
Дата публікації

Посол ЄС в Україні назвала терміни вступу України

Катаріна Матернова
Джерело:  ЛІГА.net

За словами посла ЄС в Україні Катаріни Матернової, протягом найближчих 10 років, а може навіть до кінця цього десятиріччя Україна буде готова стати повноцінним членом Євросоюзу. 

Головні тези:

  • Прогнозують, що Україна може стати повноправним членом ЄС протягом найближчих 10 років.
  • Вимоги ЄС до України включають реформи у сфері верховенства права, правосуддя та державної служби.
  • Матернова порівняла Україну з Польщею та висловила упевненість у можливості успішного вступу країни до ЄС.
  • Україні слід зосередитися на реалізації домашніх завдань для отримання членства у Євросоюзі.
  • Розширення ЄС здійснюється за принципом консенсусу, тому для вступу України потрібні значні зміни у країні.

Як у ЄС бачать терміни отримання Україною членства

Я абсолютно переконана, що через 10 років Україна буде готова стати повноправним членом ЄС. Я б навіть насмілилася сказати, що буде готова до кінця цього десятиліття, - підкреслила Матернова.

На запитання щодо готовності ЄС інтегрувати таку велику та складну країну, як Україна, Матернова порівняла її з Польщею.

За її словами, 20 років тому польський ВВП був співмірний з нинішнім українським.

Тож географічно Україна є найбільшою країною Європи, але з погляду економіки її можна порівняти з тим, де була Польща. Вступ Польщі в ЄС – успіх. Не бачу причин, чому так не має бути з Україною, - зазначила пані посол.

Що відомо про вимоги ЄС до України щодо вступу

Першим буде кластер "Основи" – він про верховенство права, правосуддя, свободу та безпеку.

Щоб продовжити шлях, Україні слід провести реформи. Йдеться про дорожню карту з верховенства права і держслужби – перше домашнє завдання

Коли Україна виконає і ЄС погодить, можна розраховувати, що під час другої такої міжурядової конференції (орієнтовно у 2025 році) відкриють кластер "Основи".

На виконанні домашніх завдань Київ буде концентруватися найближчі пів року, поки Угорщина головуватиме в Раді ЄС.

На запитання, чи не планує ЄС змінити підхід, щоб такі країни як Угорщина не могли блокувати процес розширення на кожному етапі, пані посол Матернова відповіла:

Розширення ЄС – справа прямого інтересу і занепокоєння всіх країн. І саме так у договорах передбачено, що кожна держава має право вето, бо розширення ЄС має відбуватися шляхом консенсусу. Не думаю, що хтось у ЄС думає про це. Україна має дуже сильно змінитися, щоб інтегруватися в ЄС, - пояснила Матернова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?