Тіньовий флот РФ та Ірану провокує загрозу екологічної катастрофи поблизу Малайзії
Категорія
Економіка
Дата публікації

Тіньовий флот РФ та Ірану провокує загрозу екологічної катастрофи поблизу Малайзії

Танкер тіньвого флоту РФ
Джерело:  Bloomberg

Біля узбережжя регіону Джохор у Малайзії за останній рік утворилась найбільша у світі група танкерів тіньового флоту Росії, Ірану та Венесуели, які створюють загрозу масштабної екологічної катастрофи в цьому районі. 

Головні тези:

  • Присутність тіньового флоту РФ, Ірану та Венесуели поблизу Малайзії створює загрозу масштабної екологічної катастрофи.
  • Операції тіньового флоту пов'язані з ризиками через використання старих суден з сумнівною страховкою та історією безпеки.
  • Журналісти зафіксували принаймні 9 випадків розливу нафти через тіньовий флот РФ, що працює для обхіду санкцій.
  • Державам Південно-Східної Азії важливо дбати про захист від можливої екологічної катастрофи, спричиненої діяльністю тіньового флоту.
  • Журналісти виявили витоки нафти, пов'язані з тіньовим флотом РФ, у різних країнах світу, що підкреслює небезпеку цієї ситуації для глобального довкілля.

Що відомо про місце базування танкерів тіньового флоту РФ та Ірану поблизу Малайзії

За словами головного представника з питань енергетики Держдепу США Джеффрі Пайєтта, група з суден тіньового флоту Росії, Ірану та Венесуели є найбільшою такою групою у світі.

Ці судна перевозять нафту з Ірану, Венесуели та Росії до Китаю, Індії та інших країн.

Зокрема, іранська нафта, що прямує до Китаю, часто маскується під малазійську.

Відомо, що протягом останнього року вже сталось кілька небезпечних інцидентів, що змусило фахівців бити на сполох через загрозу масштабної екологічної катастрофи.

Тіньовий флот РФ, Ірану та Венесуели провокує екологічну катастрофу поблизу Малайзії
Тіньовий флот

Для морських держав Південно-Східної Азії важливо зважати на ризики, пов’язані з операціями цього тіньового флоту. Це старі судна, часто з сумнівною страховкою та незрозумілою історією безпеки, — наголошує Джеффрі Пайєтт.

Пайєтт зустрівся з владою та офіційними особами в Сінгапурі під час свого візиту, але не мав прямих переговорів з урядом Малайзії.

Прем'єр-міністр Малайзії Анвар Ібрагім заявив місцевим ЗМІ на початку цього року, що немає "жодних доказів" того, що судна, пов'язані з Іраном, здійснюють перевантаження нафти поблизу країни.

Що відомо про небезпеку тіньового флоту РФ з перевезення нафти

За інформацією журналістів видання Politico та групи журналістів-розслідувачів SourceMaterial, зафіксовано щонайменше 9 випадків розливу нафти через використання Росією танкерів так званого “тіньового флоту” для перевезення нафти в обхід західних санкцій.

Зазначається, що з 2021 року зафіксовано щонайменше 9 випадків розливу нафти суднами тіньового флоту РФ.

Журналісти проаналізували супутникові знімки неурядової організації SkyTruth і дані про судноплавство від компанії з аналізу ринку Lloyd's List та товарної платформи Kpler.

Розслідувачі виявили витоки нафти, пов’язані з "тіньовим флотом" РФ, у різних куточках світу — від Таїланду до В'єтнаму, Італії та Мексики.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?