У країнах НАТО пройдуть ядерні навчання Steadfast Noon. У чому їх особливість
Категорія
Світ
Дата публікації

У країнах НАТО пройдуть ядерні навчання Steadfast Noon. У чому їх особливість

Ядерні навчання НАТО
Джерело:  Defense Express

Steadfast Noon ("Стійкий полудень") — спеціальні навчання Альянсу із репетицією ядерних ударів, які розпочнуться 14 жовтня.

Головні тези:

  • У навчаннях беруть участь авіаційні підрозділи з 13 країн, що практикують використання американських ядерних боєприпасів.
  • Окрім авіаційних винищувачів, у навчаннях беруть участь різні типи літаків та підрозділів підтримки.
  • НАТО готується до зустрічі з Росією на рівні міністрів оборони для перегляду відносин.

У НАТО пройдуть ядерні навчання Steadfast Noon

Новий генсек НАТО Марк Рютте підкреслив, що ці маневри є "сигналом будь-якому супротивникові, що НАТО захищатиме й оборонятиме всіх союзників". Особливо в ключі того, що багато членів Альянсу, які самі не мають ядерної зброї, повинні за необхідності використати американські ядерні боєприпаси.

Steadfast Noon присвячені лише одній частині ядерної тріади — авіації. Нести ядерну зброю мають винищувачі, а для ядерних ударів використовувати вільнопадаючі бомби типу B61.

У цьогорічних навчаннях, як повідомили у НАТО, бере участь 2000 осіб з 13 країн Альянсу, 8 авіабаз та понад 60 літаків. При цьому не лише винищувачі, які будуть імітувати завдання ядерних ударів, а й винищувачі супроводження, повітряні танкери, літаки розвідки та РЕБ.

Зазначено, що самі польоти будуть проходити над Бельгією, Нідерландами, Данією, Великою Британією та Північним морем.

B-52

У 2024 році, з 1 червня, носіями ядерного озброєння у повітряних силах Нідерландів стали виключно F-35. Ці винищувачі п'ятого покоління перебрали цю задачу у F-16, які виводяться з експлуатації. Окрім того, у таких навчаннях з боку США традиційно беруть участь стратегічні бомбардувальники B-52, B-1 та B-2, але про їх участь у повідомленні нічого не сказано.

США зберігає (чи може зберігати) свою ядерну зброю у Бельгії на авіабазі Kleine Brogel, у Нідерландах на Volkel, у Британії на Lakenheath. Окрім того, серед переліку "ядерних" авіабаз фігурує Büchel та Ramstein у Німеччині, Aviano та Ghedi в Італії, а також турецька Incirlik.

Наразі було б цілком логічно створити для тактичної авіації ракети із ядерними боєприпасом, яку можливо буде запускати з безпечної відстані, на Заході таким шляхом пішла лише одна країна — Франція. Ще у 80-х була створена ядерна ASMP з дальністю 300, а потім 600 км та швидкістю до 3 Махів, а зараз на її заміну створюється гіперзвукова ASN4G з дальністю у 1000 км.

Що відомо про позицію НАТО щодо відносин з Росією

17-18 жовтня міністри оборони країн-членів НАТО проведуть зустріч у Брюсселі, під час якої розпочнеться перегляд відносин Альянсу з країною-агресоркою Росією.

Як повідомив один з інсайдерів журналістів, в Альянсі вже кілька місяців точаться таємні дискусії щодо офіційного визначення відносин із Москвою.

Що важливо розуміти, саме зустріч глав Міноборони в Брюсселі наступного тижня стане першою офіційною нагодою обрати конкретний шлях для блоку.

У центрі уваги цього разу буде майбутнє Основоположного акта НАТО-Росія, підписаного у 1997 році. Цей документ фактично продовжує діяти, хоча в окремих країнах заявляли, що повномасштабне вторгнення 2022 року зробило його недійсним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?