У НАТО розкрили деталі "мосту" для України щодо членства в Альянсі
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАТО розкрили деталі "мосту" для України щодо членства в Альянсі

НАТО
Єнс Столтенберг

За словами генсека НАТО Єнса Столенберга, під час виступу на саміті Альянсу у Вашингтоні, потужний пакет допомоги Україні має стати “мостом” на шляху до членства. 

Головні тези:

  • НАТОвське командування та навчання солдат для забезпечення безпеки України є одним із елементів пакету допомоги.
  • Пакет підтримки включає довгострокові зобов'язання, нову військову допомогу, безпекові угоди та тренувальний центр в Польщі.
  • Заява генсека НАТО щодо членства України вказує на узгодження між країнами-союзниками та сильний меседж підтримки.
  • Президент Байден та інші країни-члени НАТО передадуть нові стратегічні системи ППО Україні для посилення обороноздатності.
  • Спільні зусилля НАТО спрямовані на створення умов для України на шляху до членства в Альянсі та посилення її обороноздатності.

Що являтиме собою “міст” України на шляху до членства у НАТО

Щодо України, я очікую, що союзники схвалять суттєвий пакет допомоги, який складатиметься з п'яти елементів, - підкреслив Столтенберг.

Він зазначив, що мова йде про:

  • НАТОвське командування для України для надання безпекової допомоги та навчання солдатів;

  • довгострокове зобов'язання продовжувати підтримку України;

  • нові оголошення про негайну військову допомогу, у тому числі у питанні ППО;

  • нові двосторонні безпекові угоди між країнами НАТО та Україною;

  • крок до забезпечення повної оперативної сумісності між арміями НАТО та України, у тому числі новий тренувальний центр у Польщі.

Разом узяті ці п'ять елементів складають потужний міст для України до членства в Альянсі. Я впевнений, що країни-союзники повторять своє зобов'язання, що Україна стане членом НАТО, - пояснив Столтенберг.

Він також пообіцяв узгодження партнерами сильного послання до України щодо перспектив стосовно членства у НАТО.

Я очікую, що союзники узгодять сильний меседж щодо членства України. Щодо конкретних формулювань, я утримаюся від коментування цього, поки заява не буде узгоджена, - наголосив Столтенберг.

Що відомо про додаткові системи ППО

За словами Столтенберга, після прохання Зеленського союзники НАТО наполегливо працювали над рішеннями щодо передачі ППО.

І ми маємо оголошення від президента Байдена та низки інших лідерів учора, що вони зможуть поставити п'ять нових стратегічних систем ППО, від США, Італії, Румунії, Нідерландів та ще однієї країни-члена НАТО. Крім того, ми забезпечимо, що у них буде більше тактичних систем ППО, у тому числі NASAMS, - підкреслив Столтенберг.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?