Україна підготувала план енергетичної безпеки в умовах складної зими
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна підготувала план енергетичної безпеки в умовах складної зими

АЕС в Україні
Джерело:  Politico

Для проходження осінньо-зимового періоду в умовах розв'язаної Росією зими Україна наразі покладається переважно на власні АЕС. 

Головні тези:

  • Україна приділяє велику увагу енергетичній безпеці в умовах складної зими та планує завершити будівництво двох атомних блоків на Хмельницькій АЕС.
  • Атомна енергетика відіграє ключову роль у забезпеченні України електроенергією в умовах тиску та може стати рятівником від блекаутів.
  • Пріоритетом є відновлення зруйнованих енергетичних об'єктів та додаткова генерація електроенергії для забезпечення національного резерву на майбутнє.
  • Глава Міненерго підкреслює необхідність швидкого старту нових атомних проєктів для забезпечення стійкості енергосистеми в умовах внутрішньої та зовнішньої загроз.
  • Аналітики прогнозують стабілізацію енергосистеми України в перший тиждень вересня, якщо не буде нових атак, що дозволить скоротити періодичні відключення електроенергії.

Як атомна енергетика має врятувати Україну від блекаутів в умовах складної зими

Цей тиск наша енергосистема витримує насамперед завдяки атомній енергетиці, - цитують журналісти видання заяву глави Міненерго Германа Галущенка.

Зазначається, що за підтримки західних партнерів Україна прагне в цьому році завершити будівництво двох атомних блоків Хмельницької АЕС.

Україна покладається на АЕС для проходження складної зими
Хмельницька АЕС

Нам потрібно більше генерації, навіть у період відновлення й особливо після війни. Ми розуміємо, що будь-який атомний проєкт потребує років, тому нам потрібно почати якомога швидше, особливо в цій ситуації, коли ми маємо 80% готовність будівельної частини об'єкта, - підкреслює Галущенко.

Автори матеріалу зазначають, що пріоритетом України залишається максимальне відновлення зруйнованих злочинною армією РФ енергооб’єктів.

Ми намагаємося, звичайно, відремонтувати кожен об’єкт, який можна відремонтувати, додати в систему додаткову генерацію, - пояснює глава Міненерго.

Уряд України схвалив проєкт закону про завершення будівництва двох атомних блоків на Хмельницькій станції. Пізніше проєкт схвалив парламентський комітет. Наразі він чекає на розгляд у сесійній залі.

Намір України будувати додаткові атомні блоки публічно підтримали США в особі спеціального представника з питань відновлення країни Пенні Пріцкер.

Скільки в Україні ще можуть діяти графіки тривалих відключень світла

За словами директора енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимира Омельченка у коментарі журналістам видання “РБК-Україна”, жорсткі обмеження на споживання електроенергії в Україні можуть зберегтись до кінця цього тижня.

У Києві та Дніпропетровській області сьогодні в рамках графіків відключають по три та чотири черги. Фактично це означає, що без електропостачання одночасно 50–70% мешканців. Схожа ситуація спостерігається у Чернігівській, Миколаївській, Черкаській та інших областях, де за добу світла може не бути близько 12-15 годин.

Омельченко підкреслив, що поки невідомо, якими будуть відключення світла у середу, 28 серпня.

Не виключено, що і завтра у Києві та великих містах можна чекати жорстких відключень. Швидше за все, вони залишатимуться до вихідних. Думаю, на вихідних знизиться тривалість відключень. І вже з наступного тижня, тобто з початку вересня, скоротяться відчутно порівняно в порівнянні з тим, що було вчора і сьогодні, - припускає аналітик.

Він уточнив, що згідно з найбільш ймовірним сценарієм, у перший тиждень вересня енергосистема помітно стабілізується. Це можливо, якщо не буде повторних атак.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?