В Укргідрометцентрі пояснили появу аномальної спеки у липні
Категорія
Україна
Дата публікації

В Укргідрометцентрі пояснили появу аномальної спеки у липні

погода

Аномальні липневі температури, які вже зафіксовані як рекордні у більшості областей, спровоковані найімовірніше кліматичними змінами. Аналіз наявних даних говорить про зростання показника індексу зміни клімату.

Головні тези:

  • Аномальна липнева спека в Україні спровокована змінами клімату, які підтверджуються Climate Shift Index.
  • За допомогою аналізу даних індексу встановлено, що температурні рекорди в цей період майже досягають абсолютних максимумів.
  • Прогнози синоптиків показують, що незабаром можна очікувати зниження температури завдяки грозовим дощам, зокрема на заході України.
  • Спека по-прежньому тривала на півдні та сході країни, де можуть бути досягнуті до +37 градусів, та викликає пожежну небезпеку.
  • За прогнозами експертів, перший день липня характеризується сухою погодою на більшій частині території, але на заході очікуються інтенсивні грози.

Чому в Україні настала аномальна спека

Індекс зміни клімату (Climate Shift Index (CSI) — англ.), що є системою, яка визначає вплив зміни клімату на місцеві добові температури у всьому світі, зокрема і на території нашої країни. Даний індекс розроблений американським Climate Central та може розраховуватись для мінімальної, середньої та максимальної температури повітря у приземному шарі атмосфери, — уточнюють синоптики.

За спостереженнями у глобальному вимірі та на території України можна зробити попередні висновки, які вказують на причини надвисоких температур.

В період з 12 по 16 липня по території переважає значення 4-5 рівня цього індексу. І саме в цей час ми можемо фіксувати нові рекордні значення температури, що будуть близькі до абсолютних максимумів, зафіксованих по території України. І згідно значень індексу, то з високою вірогідністю, такі показники температури в нашій місцевості в цей час обумовлені саме змінами клімату, — зазначають у повідомленні.

Коли почне спадати спека в Україні

Українці в різних куточках країни потерпають від шаленої літньої спеки, однак, як обіцяє синоптикиня Наталія Діденко, незабаром ситуація різко зміниться.

За словами експертки, 1 липня максимальна температура повітря досягатиме +30...+35 градусів, на сході та південному сході подекуди до +34...+37 градусів.

Попри це, у західних регіонах грозові дощі все-таки зможуть знизити температуру повітря на кілька градусів.

Хоча атмосфера все ж встигне вдень розігріти повітря до +30 і навіть вище, — попереджає Наталка Діденко.

Окрім того, наголошується, що перший день липня запам’ятається українцям на заході більш інтенсивними грозовими дощами, які пройдуть ближче до вечора.

Проте основна частина території України 1-го липня належатиме сухій погоді з високою пожежною небезпекою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?