YouTube веде розробку інструментів для виявлення фейкових голосів та образів
Категорія
Технології
Дата публікації

YouTube веде розробку інструментів для виявлення фейкових голосів та образів

YouTube
Джерело:  YouTube

Медіа-платформа YouTube заявила про розробку інструментів з виявлення фейкових голосів та образів для захисту артистів та правовласників творів від незаконного використання їхнього іміджу.

Головні тези:

  • YouTube розробляє технології для виявлення фейкових голосів та образів за допомогою ШІ, що сприятиме захисту авторських прав та іміджу творців контенту.
  • Компанія планує впровадити інструменти для надання можливості авторам вирішувати, що робити з відео, які використовують їхні дипфейки.
  • YouTube також вдосконалює систему захисту інтелектуальної власності Content ID, включаючи виявлення штучно згенерованого співу та голосів.
  • Європейський парламент прийняв закон про штучний інтелект, спрямований на захист фундаментальних прав та запобігання високоризикованому використанню ШІ, включаючи штучно згенеровані контенти (дипфейки).
  • Загроза використання ШІ для терористичних цілей відзначена керівниками MI5 та ФБР, що підкреслює важливість регулювання цього напрямку технологій.

Що відомо про розробку YouTube інструментів проти дипфейків

У компанії зазначили, що розробляють інструменти, які виявлятимуть створений за допомогою ШІ контент, з використанням фейкових голосів та образів реальних людей.

Підкреслюється, що перші тестові програми мають з’явитись вже на початку наступного року.

Зокрема, одним з інструментів буде технологія розпізнавання облич, що має допомогти людям, пов’язаним із різними індустріями, знаходити та керувати контентом, що використовує їхню оброблену штучним інтелектом зовнішність.

YouTube розробляє інструменти для боротьби із дипфейками
Створення дипфейків

Мова йде про захист таким чином іміджу та авторських прав творців контенту, акторів, музикантів та спортсменів.

YouTube планує надати можливість вирішувати, що робити з відео, в яких використовуються їхні дипфейки, хоча точна дата запуску ще не оголошена.

Крім того, технологія виявлення штучно згенерованого співу стане частиною системи захисту інтелектуальної власності YouTube Content ID.

Вона дозволить партнерам знаходити й керувати контентом, де використовується їхній штучно відтворений голос.

Що відомо про загрозу дипфейків в Інтернеті

Європейський парламент у середу, 13 березня, ухвалив закон про штучний інтелект (ШІ), який має гарантувати безпеку і дотримання основних прав громадян.

Мета закону — захист фундаментальних прав, демократії, верховенства права та сталості довкілля від високоризикованого ШІ з одночасним стимулюванням інновацій.

Положення закону встановлюють зобов'язання щодо ШІ на основі його потенційних ризиків і рівня впливу.

Нові правила передбачають заборону на певні застосунки ШІ, які загрожують правам громадян. Серед них, зокрема, системи біометричної категоризації, що ґрунтуються на чутливих характеристиках, а також нецільове збирання зображень облич з інтернету або записів камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання облич.

Крім того, штучно згенеровані зображення, аудіо- чи відеоконтент ("дипфейки") мають бути чітко позначені як такі.

Керівники MI5 і ФБР попереджають, що терористи можуть спробувати використати штучний інтелект для створення бомб або зриву виборів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?