Ціни на каву незабаром можуть різко зрости
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ціни на каву незабаром можуть різко зрости

Кава
Джерело:  The Independent

Бразилія зазнає збитків внаслідок рекордної посухи у країні, яка є найбільшим у світі виробником кави. Це провокує різке зростання цін на каву по всьому світу. 

Головні тези:

  • Посуха в Бразилії та В'єтнамі призводить до стрімкого зростання цін на каву по всьому світу.
  • Втрати врожаю кави, викликані несприятливими погодними умовами, призводять до дефіциту пропозицій.
  • Ціни на каву вже стрімко зросли протягом останнього року, але можуть ще більше зрости у майбутньому через ускладнену ситуацію на ринку.
  • Попит на каву також зростає з боку країн Азії, що впливає на загальну динаміку цін.
  • Потреба у постійних опадах, які відновлять врожай, є необхідною умовою для поліпшення ситуації на ринку кави.

Що відомо про ймовірне стрімке зростання цін на каву

Зазначається, що настільки сильної посухи в Бразилії не фіксували протягом останніх 70 років.

За інформацією у доповіді Центру перспективних досліджень з прикладної економіки при Школі агробізнесу Університету Сан-Паулу, у вересні завершується сезон збору врожаю кавових зерен, який практично не зазнав змін порівняно із минулим роком.

Однак через посуху фермери не можуть почати роботу з підготовки до сезону 2025-26.

Посуха у Бразилії та В'єтнамі провокує стрімке зростання цін на каву у всьому світі
Кава

Другим за величиною виробником кави у світі є В'єтнам, який також переживає сильну посуху і високі температури, що впливає на врожай.

Через дефіцит пропозицій від виробників з обох країн ціни на каву у світі почали зростати.

Зазначається, що учасники ринку уважно стежять за тим, як кава у Бразилії переносить несприятлі погодні умови, через яких під загрозою може опинитись період цвітіння, а через це кавових зерен може взагалі не бути.

Це може призвести до зменшення врожаю кави. Оскільки ринок має тенденцію передбачати такі рухи, ми вже бачили, що ціни на каву арабіку в Нью-Йорку та робусту в Європі торгуються на більш високих рівнях, — зазначає координатор магістерської програми з агробізнесу у Фонді Гетуліо Варгаса, університеті в Сан-Паулу Феліпе Серігаті.

Наскільки зросли ціни на каву протягом останнього року

Підкреслюється, що пік зростання цін на каву ще попереду. Зокрема, ще не перевершено рекорд зростання цін, встановлений наприкінці 1970-х років, після того, як сильний мороз знищив 70% кавових плантацій у Бразилії.

Однак протягом останніх років ціни на каву стрімко зростали.

У серпні зведена індикативна ціна Міжнародної організації кави (International Coffee Organization's Composite Indicator Price), яка об'єднує ціни на кілька видів зелених кавових зерен, становила в середньому 2,38 дол за фунт (близько 98 грн).

Це майже на 55% перевищує ціни за аналогічний період минулого року.

Частково на зростання ціни також впливає підвищення попиту з боку країн Азії. Окрім цього на зростання ціни впливають погодні умови.

Засуха, мороз і пожежі пошкодили п'яту частину посівних площ виробників кави арабіка в Бразилії. Не схоже, що ситуація покращиться в найближчій перспективі. Їм потрібні постійні опади, щоб відновитися, — зазначає старший економіст з питань харчових продуктів і напоїв у банку CoBank що базується в Колорадо Біллі Робертс.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?