Чому Росія блокує обмін полоненими з Україною — відповідь Лубінця
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому Росія блокує обмін полоненими з Україною — відповідь Лубінця

Дмитро Лубінець
Джерело:  Укрінформ

За словами уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини Дмитра Лубінця, якби Росія була зацікавлена в проведенні обміну військовополоненими, вони б відбувались. 

Головні тези:

  • Росія блокує обмін полоненими з Україною через відсутність зацікавленості у здійсненні обміну військовополоненими.
  • Україна постійно виступає з ініціативами стосовно обміну полоненими, але Росія намагається перекинути відповідальність на неї через пропаганду.
  • Дмитро Лубінець зазначив про схожі моменти з масовим убивством українських полонених в Оленівці та нагадав про важливість міжнародної підтримки у вирішенні цього питання.
  • Установлено міжнародні платформи та коаліції для повернення полонених військових та цивільних заручників, в яких активно підтримується Україна.
  • Ситуація з обміном полоненими поглиблює напружені відносини між Україною та Росією, важливо продовжувати зусилля для вирішення цього конфлікту.

Лубінець відкинув звинувачення Росії у бік України у зриві обмінів військовополоненими

Омбудсмен зазначив, що спроби Росії перекинути відповідальність на Україну стосовно блокування обмінів військовополоненими є цілковитою пропагандою.

Лубінець підкреслив, що Україна ніколи не відмовлялась від проведення обмінів та окрім цього постійно виступає з новими ініціативами стосовно їх проведення.

Якби росіяни були зацікавлені повернути своїх військовополонених, ми б давно вже це зробили. Таке враження, що їм їхні просто не потрібні, - зазначив Омбудсмен.

Також посадовець назвав абсолютною пропагандою РФ намагання загарбників перекинути на Україну провину за зрив чергового обміну полоненими.

При цьому він додав, що у питанні обмінів полонених військових Україні допомагає низка країн.

Але ми сподіваємося, що отримаємо додаткові важелі впливу на РФ і автоматично – нові гарні результати, - зазначив Лубінець.

Омбудсмен також підкреслив, що неодноразово звертався до Росії щодо повернення тіл загиблих українських військових.

Росія приховує інформацію стосовно катастрофи Іл-76 під Бєлгородом

За його словами, досі не має інформації щодо літака Іл-76, який розбився під Бєлгородом і на борту якого перебували нібито українські військовополонені.

Якщо вони стверджують, що наші герої були вбиті, будь ласка, передайте нам тіла. Якби росіяни були зацікавлені в прозорому розслідуванні цього інциденту, вони, по-перше, миттєво допустили б міжнародних експертів до місця падіння цього літака, по-друге, давно допустили б міжнародних експертів до експертиз, по-третє, вони б максимально швидко передали б тіла. Вони це затягують, напевно, тому що залишається купа запитань, - підкреслив Лубінець.

Обмудсмен зазначив, що існують схожі моменти з масовим убивством українських полонених в Оленівці.

Це, на мій погляд, така сама спроба дискредитації України з боку РФ, яку ми вже бачили влітку 2022 року, коли росіяни вбили військовополонених в Оленівці. Один в один. Ніби все це відбувалося за допомогою озброєнь, які нам передали міжнародні партнери: в Оленівці це були Himars, в літаку – Patriot, - зазначив Лубінець.

Омбудсмен нагадав, що цього року було проведено перше установче засідання міжнародної платформи щодо повернення цивільних заручників, де були представлені понад 40 країн і міжнародних організацій.

Багато партнерів залучено до треку повернення викрадених дітей.

Цей пункт з Формули миру включено в перелік питань, які обговорюються на першому Саміті миру у Швейцарії.

До 4-го пункту залучено дуже багато партнерів. До міжнародної коаліції з повернення українських дітей офіційно долучилися 37 країн. У нас є публічний комунікатор – Катар, є залученість Ватикану, а також є дуже багато непублічних комунікаторів, - зазначив Лубінець.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?