F-16 для України будуть оснащені сучасним озброєнням
Категорія
Україна
Дата публікації

F-16 для України будуть оснащені сучасним озброєнням

F-16
Джерело:  The Wall Street Journal

США озброять передані Україні F-16 сучасними системами, включно з ракетами типу “повітря-повітря”. 

Головні тези:

  • Україна очікує передачі винищувачів F-16 від Данії, Нідерландів, Бельгії та Норвегії зі сучасним озброєнням від США.
  • Озброєння для українських F-16 включатиме ракети класу “повітря-земля”, бомби точного наведення та ракети класу “повітря-повітря”.
  • У США передбачають поставки ракет AGM-88 HARM, комплектів JDAM, бомб малого діаметра, ракет AMRAAM та AIM-9X для українських F-16.
  • Постачання озброєння для F-16 здійснюватиметься з обмеженнями на його використання, спрямоване лише на самооборону території України.
  • Україна також розраховує на постачання винищувачів F-16 від США, що збільшить обороноздатність країни у регіоні.

Яке озброєння матимуть F-16 для України

Підкреслюється, що вже до кінця літа Данія і Нідерланди мають передати Україні перші F-16, а пізніше надійдуть винищувачі з Бельгії та Норвегії.

Хоча Пентагон має обмежені запаси і виробничі можливості, він забезпечить F-16 боєприпасами класу "повітря-земля", комплектами точного наведення для бомб та сучасними ракетами класу "повітря-повітря" в достатніх кількостях для задоволення найнагальніших потреб України, - зазначається у матеріалі видання із посиланням на заяву високопосадовця з Міноборони США.

Зокрема, США передадуть Україні ракети класу "повітря-земля", комплекти для точного наведення бомб і ракети класу “повітря-повітря”.

США передадуть Україні сучасні ракети та бомби для F-16
F-16

Ми впевнені, що зможемо поставити все це принаймні у тих критичних обсягах, які їм необхідні, - запевнив співрозмовник видання.

Яку зброю отримають українські F-16

Відомо, що США передадуть Україні:

  • ракети класу "повітря-земля" AGM-88 HARM,

  • версії комплектів Joint Direct Attack Munition (JDAM) збільшеної дальності, які перетворюють некеровані бомби на "розумну" зброю;

  • бомби малого діаметра (GLSDB);

  • ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності AMRAAM;

  • ракети класу "повітря-повітря" малої дальності AIM-9X.

За словами співрозмовника, країни ЄС також зможуть виділити кошти для закупівлі у США додаткового озброєння для "українських" F-16.

Він також додав, що США накладуть обмеження на використання Україною цих озброєнь за аналогією з іншою поставленою зброєю.

Тобто українські захисники зможуть бити ними по території РФ лише у відповідь на атаки з іншого боку кордону.

Варто зауважити, що Україна також очікує і на постачання винищувачів F-16 від США, але відповідних оголошень зроблено не було.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?