Рівень води у Каховському водосховищі впав нижче критичної позначки
Категорія
Україна
Дата публікації

Рівень води у Каховському водосховищі впав нижче критичної позначки

Рівень води у Каховському водосховищі впав нижче критичної позначки
Джерело:  online.ua

За інформацією керівника "Укргідроенерго" Ігоря Сироти, станом на вечір 8 червня, рівень води у Каховському водосховищі майже досяг так званої мертвої точки в 12,7 метрів і наразі становить 12,5 метрів. 

Джерело: Всеукраїнський телемарафон

Рівень води у Каховському водосховищі майже досяг критичного показника 

Рівень води вже 12,5 метрів. Це нижче "мертвої" точки 12,7 метра, коли ми вже не можемо робити водозабір у населені пункти і для ЗАЕС, - зазначив Сирота.

За його словами, падіння води може зупинитись ймовірно на позначці у 3 метри.

Якщо гребля в нижній частині зруйнована до самої основи, глибина водосховища буде не більше ніж три метри, а воно саме зменшиться в ширині з 3,5 км, як це було до підриву, до 1-1,2 км, тобто повернеться в русло Дніпра, яким воно було до будівництва самого водосховища, - пояснив керівник "Укргідроенерго".

При цьому він додав, що якщо зараз водосховище спадає на 1 метр на добу, то це триватиме ще сім - вісім днів.

Сирота зазначив, що одна половина станції вже повністю під водою, друга половина на 70%. Земляна вставка між шлюзом і станцією також уже під водою і піддається розмиву.

У МОЗ попереджають про спалахи холери на Херсонщині внаслідок підтоплення після підриву Каховської ГЕС 

Представники Мінздраву зазначають, що на підтопленних через підрив армією РФ Каховської ГЕС територіях Херсонської області існує ризик стрімкого поширення гострих кишкових інфекцій, включно з холерою.

Зазначається, що небезпека пов’язана з якістю питної води, бо підтоплення, зокрема, кладовищ, вбиралень, полів, сміттєзвалищ несуть в собі ризик розповсюдження збудників вірусних гепатитів, гельмінтозів та інших гострих інфекційних захворювань.

В той же час в МОЗ наголошують, що в Україні є достатня кількість лікарських діагностичних засобів, щоб продіагностувати будь-які гострі кишкові інфекції.

Ми не виключаємо, що серед інфекційних захворювань після відходу води можуть виникати точкові випадки холери. З нашого боку відповідний контроль посилено та зроблено все можливе, щоб таких випадків не сталося. Система охорони здоров’я готова до реагування, - зазначив заступник міністра та головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За інформацією МОЗ, моніторинг та епідемічний нагляд на підтоплених територіях проводять фахівці центрів контролю та профілактики хвороб - мобілізовано 84 групи фахівців з 6 областей. Спеціалісти відбирають проби води з річки та криниць, допомагають з дезінфекцією колодязів на територіях, які зазнали підтоплень та інформують населення щодо способів профілактики кишкових інфекцій.

В МОЗ зазначають, що у Херсонську та Миколаївську області вже перерозподілено бактерицидні таблетки та засоби для знезараження питної води. При цьому зазначають, що запас бактерицидних засобів достатній для забезпечення Херсонщини щонайменше на 2 місяці.

Обіцяють, що спеціалісти Центру контролю та профілактики хвороб за потреби забезпечуватимуть населення засобами для дезінфекції води та поверхонь у приватних будинках, які зазнали підтоплень.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?