У Молдові арештували співробітника парламенту за підозрою у шпигунстві на РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

У Молдові арештували співробітника парламенту за підозрою у шпигунстві на РФ

Крянге
Джерело:  Newsmaker

Співробітника парламенту Молдови Йона Крянге, який фігурує у справі про державну зраду, помістили під попередній арешт на 30 діб. Таке рішення 2 серпня ухвалив суд Кишинева сектору Чекани на запит прокуратури.

Головні тези:

  • У Молдові арештували співробітника парламенту Йона Крянге за підозрою у шпигунстві на РФ.
  • Суд прийняв рішення про попередній арешт на 30 діб за відсутності обвинуваченого на судовому засіданні.
  • Підозрюваного обвинувачують у державній зраді та співпраці з Росією для шкоди інтересам Молдови.
  • Державна прокуратура Молдови також затримала ще одного посадовця за підозрою у змові проти країни.

У Молдові арештували підозрюваного у шпигунстві на РФ

Суд оголосив рішення за відсутності обвинуваченого, який послався на стан здоров'я.

На запит прокурорів PCCOCS співробітника парламенту Молдови, обвинуваченого в державній зраді, помістили під арешт на 30 діб для подальшого проведення об'єктивного розслідування, — повідомили в прокуратурі.

Щодо другого підозрюваного, співробітника Прикордонної поліції, рішення винесуть пізніше.

У Молдові двох чиновників підозрюють у роботі на Росію

Прокуратура Молдови повідомила про затримання 31 липня двох посадовців — секретаріату парламенту та прикордонної поліції — за підозрою у державній зраді та змові проти Республіки Молдова.

За даними правоохоронців, підозрювані скоювали злочини починаючи з 2023 року. Одного із затриманих підозрюють у держзраді, оскільки він "збирав і передавав співробітнику посольства інформацію для використання на шкоду інтересів Молдови".

Другого затриманого також підозрюють у змові проти Молдови. За даними правоохоронців, він діяв з метою отримання особистої вигоди. Чиновник також "підтримував зв’язок зі співробітником посольства з метою збору та передачі йому інформації для використання на шкоду інтересів Республіки Молдова".

З Молдови 1 серпня вислали російського дипломата, якого оголосили персоною нон ґрата за підозрою у веденні діяльності, "несумісної з дипломатичним статусом". Про це повідомило міністерство закордонних справ Молдови.

Це сталося після затримання 30 липня начальника юридичного департаменту парламенту Молдови Іона Крянге і одного зі співробітників прикордонної поліції, які нібито передавали інформацію заступнику аташе з питань оборони російського посольства, пише Reuters з посиланням на джерело в молдовських органах безпеки.

У заяві МЗС Молдови йдеться, що воно "отримало інформацію і докази, які свідчать про здійснення на території Республіки Молдова (російським дипломатом) діяльності, несумісної з його дипломатичним статусом". З цієї причини посла РФ в Молдові Олега Васнєцова викликали в МЗС і вручили ноту про визнання дипломата персоною нон ґрата.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?