Україну накриє пік спеки — прогноз синоптикині на 16 липня
Категорія
Україна
Дата публікації

Україну накриє пік спеки — прогноз синоптикині на 16 липня

Україну накриє пік спеки — прогноз синоптикині на 16 липня
Джерело:  Наталка Діденко

16 липня в Україні буде пік спеки. Проте місцями прогнозуються короткочасні дощі.

Головні тези:

  • На 16 липня в Україні прогнозується пік спеки з температурою до +42 градусів.
  • Місцями очікуються короткочасні дощі та грози, переважна частина країни залишиться під впливом сухого повітря.
  • Спеку почне послаблювати на півночі України 18 липня, а на півдні, сході та в центральних областях це можливо вже 20-22 липня.
  • Аномальна спека в Україні пояснюється системою індексу зміни клімату, який вказує на вплив змін клімату на місцеві температури.

Якою буде погода в Україні 16 липня

За прогнозом синоптикині Наталії Діденко, 16 липня температура повітря в Україні становитиме +33 +39 градусів, проте місцями очікується до +40 +42 градусів.

У західній частині очікується нижча температура повітря, впродовж дня +31 +34, місцями на Закарпатті та в Чернівецькій області до +35 градусів.

Короткочасні дощі та грози прогнозуються завтра у західній частині України, а ввечері у вівторок локально у Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.

Більша частина України й надалі потерпатиме від сухого повітря.

Послаблення спеки очікується на півночі України 18 липня, на півдні, сході та в центральних областях ймовірне послаблення спеки орієнтовно 20-22 липня.

Чому в Україні настала аномальна спека

Індекс зміни клімату (Climate Shift Index (CSI) — англ.), що є системою, яка визначає вплив зміни клімату на місцеві добові температури у всьому світі, зокрема і на території нашої країни. Даний індекс розроблений американським Climate Central та може розраховуватись для мінімальної, середньої та максимальної температури повітря у приземному шарі атмосфери, — уточнюють синоптики.

За спостереженнями у глобальному вимірі та на території України можна зробити попередні висновки, які вказують на причини надвисоких температур.

В період з 12 по 16 липня по території переважає значення 4-5 рівня цього індексу. І саме в цей час ми можемо фіксувати нові рекордні значення температури, що будуть близькі до абсолютних максимумів, зафіксованих по території України. І згідно значень індексу, то з високою вірогідністю, такі показники температури в нашій місцевості в цей час обумовлені саме змінами клімату.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?