В Україні заборонили використовувати кредитні кошти для участі в азартних іграх
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні заборонили використовувати кредитні кошти для участі в азартних іграх

НБУ
Азартні ігри

З 22 червня Національний банк України запроваджує заборону на переведення кредитних коштів клієнтів на рахунки організаторів азартних ігор для участі в азартних іграх

Головні тези:

  • Заборона на використання кредитних коштів для участі в азартних іграх в Україні має на меті стабілізувати фінансову систему країни.
  • Петиція щодо обмеження грального бізнесу в Україні отримала значну підтримку від президента Володимира Зеленського.
  • Важливість введення нових обмежень полягає також у захисті прав споживачів та розвитку відповідального споживчого кредитування.
  • Легальний азартний бізнес в Україні значно підвищив обсяги сплачених податків, що свідчить про його значний внесок у фінансову систему країни.

Обмеження використання кредитних коштів в ігровому бізнесі стабілізує фінансову систему України

Вдповідний захід дасть змогу мінімізувати ризики для безпеки та стабільності фінансової системи, зменшить негативні наслідки функціонування сфери азартних ігор в інтернеті, сприятиме захисту прав споживачів та розвитку відповідального споживчого кредитування, повідомляє пресслужба НБУ.

Національний банк України з 22 червня 2024 року запроваджує заборону на проведення платіжних операцій клієнтів на рахунки організаторів азартних ігор для участі в азартних іграх за рахунок коштів, отриманих на умовах кредиту, — йдеться у повідомленні.

Раніше на сайті Офісу президента з'явилася петиція із закликом обмежити гральний бізнес. Її автор — військовослужбовець 59 бригади Павло Петриченко — наголосив, що військові, які вже третій рік перебувають на фронті в стресових умовах, є особливо психологічно вразливими.

Тому для багатьох із них азартні ігри стають єдиним способом впоратися зі стресом і, як наслідок, швидко викликають дофамінову залежність та послаблюють самоконтроль.

Менш як за чотири години петиція набрала 25 тисяч необхідних голосів. Після цього президент Володимир Зеленський доручив відповідним органам зібрати аналітику та запропонувати рішення щодо роботи онлайн-казино.

У НБУ пояснили важливість введення нових обмежень на банківські перекази

У центробанку очікують, що унеможливлення використання карткових "дропів" спроможне вивести певний капітал та бізнес з "тіні". Наприклад, завдяки наглядовим діям НБУ у 2022 — 2023 роках суттєво виріс обсяг операцій на сайтах ліцензованих операторів азартних ігор.

У зв’язку з чим легальний азартний бізнес за 12 місяців 2023 року сплатив 10,4 мільярда гривень податків, що більше ніж у 14 разів перевищило суму сплачених ним податків у 2022 році (0,73 мільярда гривень).

У лютому, березні, квітні 2024 року податкові надходження від грального бізнесу стабільно перевищували 1 мільярд гривень (1,81 мільярда гривень, 2,02 мільярда гривень та 1,26 мільярда гривень відповідно).

Згідно з даними на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ України, це люди, які за винагороду надають зловмисникам доступ до своїх банківських карток і рахунків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?