У ГУР представили докази геноциду українців з боку Росії
Категорія
Україна
Дата публікації

У ГУР представили докази геноциду українців з боку Росії

Андрій Юсов

За словами представника Головного управління розвідки Міноборони Андрія Юсова, захоплення окупаційною армією РФ цивільних українців є ознакою геноцидної політики країни-агресорки. 

Головні тези:

  • Захоплення цивільних українців окупаційною армією РФ є доказом геноцидної політики країни-агресора.
  • В рамках обміну полоненими повернулося 100 українців, серед яких як військові, так і цивільні особи.
  • Російська війна проти України є геноцидною, порушує міжнародне гуманітарне право та відзначена воєнними злочинами.
  • Українці у російському полоні піддавались тискам, утримувались у важких умовах, що свідчить про знущання та приниження.
  • Проблема утримання цивільних українців у російському полоні є серйозним воєнним злочином, який потребує міжнародної реакції.

Як Росія чинить геноцид українського народу на прикладі захоплення цивільних українців

Цієї ночі завершилася операція і завершився 53-й обмін з моменту початку повномасштабної російської агресії. В рамках цього обміну повернулося 100 українців, як військових, так і цивільних - 90 військових і 10 цивільних, - зазначив Юсов.

За його словами, від початку розв’язаної Росією злочинної війни проти України за результатами роботи Координаційного штабу з питань поводження з полоненими, з російського полону повернули 3 тис 310 українських чоловіків і жінок, серед яких як цивільні, так і військові.

Сам факт того, що ми сьогодні говоримо про повернення цивільних бранців, цивільних заручників, цивільних полонених з російської неволі є кричущим доказом на весь світ того, що російська війна проти українців є геноцидною війною, того, що ворог скоює воєнні злочини та ігнорує міжнародне гуманітарне право, - наголошує представник ГУР.

Він підкреслив, що повернені українці взагалі не мали опинитись у російському полоні, а їхні права не мали обмежуватись.

Провина" цих людей у тому, що вони не скорилися російській окупації, - зазначив Юсов.

Як у Росії знущаються та принижують цивільних українців

У якості прикладу він згадав про двох священників греко-католицької церкви - Богдана Гелету та Івана Левицького, яких заарештували росіяни і тримали в надзвичайно важких умовах, вчиняючи на них великий тиск.

Власне, заарештовані під час молитви, за молитву і за те, що представляли українську церкву. Пан Наріман, власне, звичайно, за те, що не відмовився від своєї кримськотатарської та української ідентичності. Як культурної, так і громадянської. Інші приклади - Олена Пех - співробітниця музею, викладачка і вчителька. І власне, про всіх можна так говорити: це люди, які не мали би опинитися в жодному російському полоні, - наголосив представник ГУР.

Юсов додав, що сам факт перебування тисяч цивільних українців в російській неволі - є кричущим і масштабним воєнним злочином з боку країни-агресорки.

Стосовно умов утримання цивільних українців у порівнянні з військовими полоненими, представник ГУР зауважив, що ситуації, місця та умови утримання різні.

Але в багатьох випадках цивільних українців утримують у не призначених для цього місцях, поза межами навіть так званої правової системи Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?